Deze exceptionele wijn van Cuzcurrita wordt gemaakt van 100% Tempranillo druiven die handmadig geplukt worden. Ze zijn afkomstig van een zeer kleine en 70 jaar oude wijngaard op de berghelling van kasteel Cuzcurrita. Een single vinyard, een Grand Cru of 1er cru status zou normaliter op het etiket sieren als deze wijn elders werd geproduceerd... Dat het is iets uitzonderlijks is blijkt uit het gegeven dat deze wijn slechts 2 keer in geringe hoeveelheid gemaakt is na de jaargang 2000. Deze fenolische rijpheid werd alleen bereikt in 2013 en 2016. Men oogst deze bio-druiven handmatig in kistjes van 20 kilogram zodat de druiven de Bodega in optima forma bereiken&,
De vergisting van deze Tilo Senerio De Cuzcurrita vindt plaats in eikenhouten vaten, evenals de Malolactische gisting om vervolgens te rijpen voor 24 maanden in kleine Franse eikenhouten vaten en nog eens 6 maanden in eikenhouten vaten van 2000 liter. Intense aroma's van zwart fruit (bramen, zwarte bessen) met een kruidig karakter. De wijnen van Senerio De Cuzcurrita hebben een groot bewaarpotentieel en wie dat geduld heeft treft na vele jaren een klassieke wijn met zeer veel complexiteit en diepgang, kracht en klasse!!
Wine Enthusiast: 96 punten
Decanter: 96 punten
Tim Atkin: 97punten
Vinous: 94 punten
Proensa Wine Guide: 98 punten