Bestellijst laden
Cerrado Del Castillo Senerio De Cuzcurrita
Castillo de Cuzcurrita is een van de weinige in het Rioja gebied (het westen) met een eigen kasteel, of eigenlijk is het meer een fort. Hoogst opmerkelijk, want binnen dit fort ligt een wijngaard die in 1982 is aangeplant zoals we die kennen in de Bourgogne (omheind als een clos) bestaande uit de inmiddels 40 jaar oude Tempranillo druiven.
Door de kou en grilligheid van het gebied bereiken slechts enkele jaren de juiste rijpheid van de druiven die nodig zijn om deze fantastische Cerrado Del Castillo te kunnen vinifiëren. De bodem bestaat uit kalkrijke klei, rotsblokken (die de warmte absorberen) en zeer losse zand waarop de oude Tempranillo druiven stokken groeien, die soms pas in november hun perfecte rijpheid hebben&, Na een zeer zorgvuldige en strenge selectie van de Tempranillo druiven vergisten deze in rvs tanks waarna de malolactische gisting op eiken vaten plaats vindt. Deze Cerrado rijpt vervolgens 24 maanden in nieuwe en semi-nieuwe Bordeaux vaten om deze prestigeuze wijn naar een nog hoger plan te tillen.
Volle diepe donkerrode kleur, met intense en elegante aroma's van rijp rood fruit en veel kruidige tonen. Zwarte bessen, rijpe bramen, rozenbottel, tabak, leer en sederhout, vanille, drop en laurier passeren de revue met daarbij een ongekende finesse en elegantie. Een opmerkelijk verfijnde zuurgraad kenmerkt deze Cerrado Del Castillo Senerio De Cuzcurrita. Al met al nu al een zeer memorabele en grote wijn die zich nog mooier gaat ontwikkelen &,
Wine Enthusiast: 94 punten
Decanter: 92 punten
Proensa Guide: 95 punten
Tim Atkin: 95 punten
Vinous: 93 punten
Het kasteel van Cuzcurrita werd in de tweede helft van de 14e eeuw gebouwd in opdracht van de heer Juan Martínez de Rojas.
Sinds de tweede helft van de 20e eeuw heeft dit gebouw een aantal verbouwingen ondergaan. De laatste hiervan was in 1999, toen het werd overgenomen door een particuliere familiegroep, waarbij een grondige renovatie van het pand werd uitgevoerd om de wijntraditie te herstellen.
De eerste vintage werd geproduceerd in het jaar 2000 in de oude wijnfaciliteiten van het kasteel. Het was in 2005 dat de nieuwe wijnmakerij werd ingehuldigd, in een gebouw naast het kasteel en de wijngaard, binnen de ommuurde ruimte.
Onze wijnen weerspiegelen de historische traditie van het kasteel en onze wijnmakerij heeft al haar inspanningen gericht op het combineren van traditie met de modernste technieken, waarbij gebruik wordt gemaakt van de zwaartekracht en minimale interventie.
De faciliteiten en het ontwerp van de bodega zijn ontworpen met het maximale respect voor het werk in de wijngaard altijd in gedachten, met minimale tussenkomst en aangepast aan de specifieke kenmerken van elke vintage.
Het oogsten gebeurt met de hand en een zorgvuldige selectie voordat ze de wijnmakerij binnenkomen.
Alle beweging van de most en wijn wordt uitgevoerd door de zwaartekracht zonder gebruik van pompen, vanaf de ontvangst tot de uiteindelijke rijping, om de druiven te respecteren en te verzorgen.
De wijnen rijpen minimaal 12 maanden in nieuwe en semi-nieuwe vaten van Frans eikenhout waarin ze ook de malolactische gisting ondergaan. De wijn wordt tijdens de wintermaanden op natuurlijke wijze gestabiliseerd in betonnen vaten voordat hij wordt gebotteld.
Alle wijnen krijgen minimaal 24 maanden rijping op fles voordat ze op de markt worden gebracht.