Marche | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op do. of vrij.
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Marche

Aan de Adriatische kust ter hoogte van de stad Ancona, vinden we de regio Marche. Vanaf de bekende Autostrada del sol zien we een natuurschoon landschap, met heuvels die stijl oprijzen vanuit de kust. Deze heuvels vloeien voort uit de toppen van de torenhoge Apennijnen. Deze Apennijnen zorgden er in het verleden ook voor dat de Marken geïsoleerd was met het westen van Italië. Veel ontwikkelingen die elders in Italië plaatvonden zijn daarom aan Marche voorbij gegaan. Hierdoor treft men geen steden aan met grote kunstschatten of sterrenrestaurants. Toch is de traditionele keuken van dit gebied heerlijk. 

Ondanks dat hier van oudsher wijn wordt geproduceerd staat de wijnbouw er praktisch nog in de kinderschoenen. Belangrijker in de Marche is de teelt van olijven en granen en de productie van kazen. Toch zien we het laatste decennia een grote verschuiving in de kwaliteit van de wijnen. De kwaliteitsverbetering komt door het harde werk wat verricht wordt door de boeren. Er is een rigoureuze vermindering in het wijngaardenareaal waardoor er minder wijn wordt gemaakt, maar meer aandacht kan worden besteed aan kwaliteit en het toepassen van nieuwe vinificatietechnieken. Deze kwaliteitsverbetering heeft ervoor gezorgd dat in 2003 de eerste DOCG ontstond: Vernaccia di Serrapetrona. Deze mousserende rode wijn wordt gemaakt van de druif Vernaccia negra en heeft een fijn sprankelend schuim. Hij is er zowel in een zoete als in droge variant. De 2e DOCG werd in 2004 toegekend aan de rode wijn Rosso Conero. Deze wijn wordt gemaakt van de Montepulciano druif. Dat met deze inheemse variëteiten goede resultaten worden geboekt kan men afleiden aan de reeds eerder toegekende DOCG classificatie. In verhouding met andere Italiaanse regio’s wordt er nog steeds weinig geëxperimenteerd met de internationale druivenvariëteiten, gelukkig maar…

Ultieme viswijn

Ongetwijfeld de bekendste wijn van de Marche is de witte Verdicchio dei Castelli di Jesi. De Verdicchio druif voelt zich hier thuis en staat dan ook al sinds de 15e eeuw aangeplant. Niet altijd heeft deze wijn een goede naam gehad, vooral in de jaren 70 was deze wijn ondermaat en  niet geliefd in thuisland Italië. Gelukkig is daar een duidelijke kentering in gebracht en om de serieuze uitstraling wereldwijd toonbaar te maken heeft de uitmonstering een grote stap gemaakt. De typische groene Amfora fles heeft plaatgemaakt voor de gewone Bordeaux- of Bourgogne fles. Karakteristiek voor de wijn is de bleekgele kleur met groene reflecties , het delicate bouquet met tonen van appel en perzik en een uitgebalanceerde droge smaak met een klein bittertje in de afdronk. De kenmerken maken de wijn volgens sommige de beste Italiaanse wijn als begeleider van vis. Naast de Verdicchio druif verbouwt men ook de inheemse variëteiten als Trebbiano, Malvasia en de mindere bekende Bianchello, Uve Passerina, Maceratino

 

Filter
Marche