Bestellijst laden
Béarn
Irouléguy is een gebiedje wat zich in Baskenland bevind. 2 eeuwen geleden was de wijnbouw, gevoed door de ruim aanwezige regionale trots, bijna 500 hectare. Tegenwoordig is het 100 hectare groot en bijna uitgestorven. De wijngaarden liggen hier hoog tot op 400m op steile heuvels die op het zuiden liggen in de uitlopers van de Pyreneeën. Dit zorgt ervoor dat de meeste wijngaarden op terrassen liggen.
Zowel rood, wit als rosé wordt hier nog geproduceerd. Bearn ligt iets noordelijker, maar is door de geringe omvang -200 hectare- ook niet zo belangrijk. De béarnaise sauce is daarentegen wereldberoemd. Een flinke steak met deze saus gaat goed samen met de karaktervolle wijnen die hier geproduceerd wordt. Verder worden er ook vrij scherpe witte wijnen gemaakt. Tot slot de Jurançon. Veel liefhebbers in Nederland zijn met deze wijn in aanraking gekomen. Echter door de phylloxera ramp kwam er een eind aan de faam. Er worden uitsluitend witte wijnen geproduceerd van Petit Manseng (voor zoet) en Gros Manseng voor droge witte wijn. De AOC Jurançon verwijst altijd naar de zoete variant. Wanneer er sec wordt toegevoegd weet de consument dat ze te maken hebben met een droge variant.