Tim Atkins: 91 points
Meer achtergrond informatie via:
http://www.storms.nl/domaine-j-laurens
De Midi bestaat uit de Languedoc-Roussillon wat gevormd wordt door de departementen Lozeère, Gard, Hérault, Aude en de Pyrenées Orientales. Anders gezegd: het gebied langs de Middellandse zee westelijk van de Rhône tot en met het oostelijke deel van de Pyreneeën. Een gebied wat als vakantiegebied bekend staat, maar ook om zijn wijnen. In het Noorden is de sfeer duidelijk Provençaals en in het zuiden hebben de Spanjaarden hun invloed laten gelden. Twee gezichten in een streek waar de zon meer dan 300 dagen per jaar schijnt.
Languedoc en Roussillon zijn nog steeds het meest productieve aaneengesloten wijnbouwgebied van Frankrijk en heeft een groot aandeel in de wereldwijnproductie. De moeite waard om eens even stil te staan bij deze gebieden. De streek is van oudsher een leverancier van rode wijnen. Er is echter een vreemde situatie ontstaan doordat veel wijnboeren de druivensoorten cabernet sauvignon, merlot, syrah, sauvignon blanc en chardonnay hebben aangeplant. Deze druivensoorten worden niet toegestaan in de regelgeving en al deze wijnen komen op de markt als Vin de Pays d’Oc (landwijn). Dit wil niet zeggen dat het slechte wijnen zijn, maar de meeste wijnen komen tot stand door massaproductie en zijn dus goedkoop en niet veelzeggend!
Om terug te gaan naar de traditie valt men terug bij de rode wijnen die gemaakt worden van carignan, cinsault, grenache noir, mouvedre of syrah. In een rode kwaliteitswijn zullen minimaal drie van bovengenoemde druiven verwerkt worden. Noodzakelijk, omdat de hoge temperaturen en de geringe neerslag het niet toelaat om een hoogwaardig product van een soort te maken. In het wijnpraatje van de Rhône is dit indirect ook naar voren gekomen.
De laatste jaren is er sprake en discussie dat Roussillon een aparte status wil. Roussillon en Languedoc zijn door geografische ligging verbonden aan elkaar. Ze worden samen ook wel de Midi genoemd. In culturele zin is de Roussillon verschillend. Dit komt doordat de Roussillon in oudere tijden nog bij Spaans Catalonië behoorde. Tevens is er ook een verschil in wijnen. Zoals vorige week duidelijk is geworden is de Roussillon al sinds 1200 producent van vin doux naturel. Ook de rode wijnen verdienen over het algemeen een beter beoordeling. Ter illustratie, in Roussillon is de opbrengst relatief laag met 45 hl/ha. Zeker wanneer u het vergelijkt met Languedoc waar de opbrengst op 59hl/ha ligt.
Tim Atkins: 91 points
Meer achtergrond informatie via:
http://www.storms.nl/domaine-j-laurens
Volgens Michel Dervin, eigenaar van Domaine Laurens, bezit dit wijndomein in Limoux de potentie de allerbeste Méthode Champenoise van Frankrijk voort te brengen. Dat hij het gelijk aan zijn kant heeft, bewees een uitgebreide proeverij waar 'vins mousseaux' met de méthode traditionelle en Champagnes door elkaar stonden. De Méthode Champenoise 'MOULIN' ging met de hoogste eer strijken. En dat terwijl de supérieure cuvée demoisselle nog niet geproefd was... Deze vintage BRUT 2019 zal al uw verwachtingen overtreffen!