Bestellijst laden
Chateau Tasta
Vreemd dat Fronsac in de schaduw staat van o.a Saint Emilion en Pomerol. De kalkrijke klei van de Fronsac brengt namelijk schitterende merlot-wijnen voort die een heel eigen karakter met zich meedragen. Eigenlijk verwacht je dus dat Fronsac in een adem genoemd wordt met de bekende appellations…, Daarom durf ik u te garanderen dat u met veel plezier de florale tonen, het rijpe donker fruit en solide tanninestructuur gaat ervaren die schitterende samengaan met een mooie concentratie en een uitstekende afdronk! Trots presenteren we daarom deze parel met deze opvallende kleurintensiteit en verleidelijk aroma's en textuur!
Neus: fruitig met concentratie, intensiteit, een beetje kracht. Noten van zwarte bessen, zwarte pruimen plus een beetje aardbei, vleugjes klein blauw fruit, lelie, hints van wierook, potloodstiften en fijne hints van kruiden.
Mond: fruitig, gourmand, genereus met een beetje kracht, concentratie en directheid. Noten van vlezige/sappige zwarte bessen, wilde bessen, lichte tonen van vlezige wilde aardbeien, blauwe pruimen, lelie, viooltjes, kamfer en chocolade/geroosterd. Goede lengte. Pepertje op het einde.
Bewaarpotentieel: 10-15 jaar
Serveertemperatuur: 18C
Spijs- en wijncombinaties: aperitief, charcuterie, rood vlees, kaas
Harold Hamersma (score grote Hamersma): STERWIJN met 9-
Heel fijn, maar eigenlijk ook heel treurig. Dat zo'n prachtbordeaux, buur van Pomerol, voor zo weinig geld te koop is.
Puur merlot, puur bordeaux. Statig en voornaam, gedistingeerd, ouderwets en degelijk. Donker fruit, leer, aards, landelijk. Een landedelman.
Merlot zoals je 'm slechts vind in Bordeaux. Maar zelden voor deze prijs.
AOC: Fronsac
Terroir: kalksteenklei
Oppervlakte: 13ha50
Gemiddelde leeftijd van de wijngaard: 45 jaar
Gemiddelde productie: 89.700 flessen
Druivensoorten: 100% Merlot
Fronsac AC
Fronsac is een wondermooie appellatie ten westen van Pomerol. Vanaf de steile flanken en glooiende heuvels kunnen we neerkijken op de vlakte van Pomerol, waardoor we het gevoel krijgen dat het terroir hier beter is. Voor een deel is dat waar, vooral wanneer het wijnen zijn van een hoog kwaliteitsniveau: rijp, weelderig en fruitig, met goede tannines en een degelijk bewaarpotentieel. Dit soort van wijnen kunnen ook jong gedronken worden. En bovendien zijn ze vaak een stuk goedkoper dan wijnen van Saint-Emilion of Pomerol, hoewel dat in de 18e eeuw omgekeerd was.
Officieel bestaan er vandaag twee appellaties: Fronsac en Canon-Fronsac, hoewel sommige producenten enkel voor de vereenvoudigde naam kiezen.
Canon-Fronsac wordt gekenmerkt door meer zand en kiezel in de bodem, terwijl Fronsac meer klei en kalksteen bezit. Beide appellaties genieten van het effect dat de Dordogne met zich meebrengt, waarop ze allebei uitkijken.
De wijnmaker Patrice Chevalier is in 1994 bij zijn ouders begonnen en heeft het in 2001 overgenomen.
Hij word geholpen door zijn vrouw Frédérique en een paar maanden geleden kwam hulp van Maxence erbij.
Elke generatie wijnbouwers en hun respectievelijke vrouwen hebben hun steentjes bijgedragen aan het bedrijf.
In de loop der decennia hebben zij hun kennis doorgegeven.
Pierre en Marie Chevalier: 1922 tot 1948.
Albert en Jeanne Chevalier van 1948 tot 1981.
Robert en Chantal Chevalier van 1981 tot 2001.
Patrice en Frédérique Chevalier sinds 2001.
Maxence Chevalier sinds 2021.