Pirque | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Pirque

Geen aanvullende info over Pirque beschikbaar.
Filter

Bordeaux look-alike!

Als wijnbouwsubregio Pirque ligt ten zuidoosten en op ca. 20 km van de hoofdstad Santiago.  Ook ligt het gebied op hoogte (600-700 m). De Maipo-rivier ligt net ten noorden van de regio en levert veel zuiver Andessmeltwater voor irrigatie in dit relatief droge deel van Chili. De wijngaarden van Pirque liggen geclusterd tussen het kustgebergte en het Andesgebergte. Pirque ligt ook ten zuiden van Puente Alto en de verschillen in terroir tussen deze twee regio's zijn op zijn zachtst gezegd markant.

De bodem in het gebied wordt als ideaal erkend voor bepaalde druivenrassen of wijnstijlen: Cabernet Sauvignon en Bordeaux-blends in Pirque en Puente Alto. 

Het klimaat in Pirque is koeler dan in de meeste centrale wijnproducerende gebieden van Chili, dit komt vooral door de invloed van de Andes in het oosten. Pirque ligt op ruim 600 meter boven zeeniveau en dit draagt bij aan iets koelere temperaturen tijdens het groeiseizoen, samen met een van de belangrijkste dagelijkse temperatuurfluctuaties in Chili. Nachttemperaturen kunnen soms wel 20 °C lager zijn dan overdag, waardoor de rijpingsperiode wordt vertraagd en druiven complexere aroma’s kunnen ontwikkelen met behoud van zuurgraad.

Hete Andes-winden aan het begin van het groeiseizoen leiden tot een vroeg uitlopen van de wijnstokken, en de ligging van de wijngaarden tussen de heuvels helpt de wijnstokken te beschermen tegen koude wind later in het seizoen. De vulkanische bodems van Pirque zijn grotendeels ontstaan door bodemerosie en zijn daar in de loop van de tijd afgezet vanaf de hellingen van de Andes door de zwaartekracht in plaats van door de werking van rivieren en beken. Deze bodems zijn van nature vrij waterdoorlatend vanwege hun steenachtige karakter, en bieden een uitstekende basis voor kwaliteitswijnstokken. Door het gebrek aan water in de bodem worden de reserves van de wijnstok aangesproken, wat leidt tot de productie van minder energieverslindende bladgroei en kleinere, meer geconcentreerde bessen. De resulterende wijnen hebben stevige tannines, krachtige concentratie en een goede structuur.

Heeft Chili Grand Cru-wijngaarden? Volgens Master of Wine Tim Atkin heeft Chili zeer zeker Grand Cru-wijngaarden, echter hierin wordt niet voorzien in het actuele classificatiesysteem van Chili.  Maar er zijn vele percelen met oude wijnranken die een fabelachtige complexiteit bezitten. De jaargang 2019 wordt door meerdere wijnmakers gezien als een uitgelezen jaar voor de wijnen uit de wijnregio Pirque.

Een bekend Italiaans wijnbedrijf in Chili is Antinori (Haras de Pirque), maar ook Concha y Toro en ook Michel Rolland (wijnconsultant) zijn in Pirque aanwezig. Dus alleen maar kwaliteit uit deze wijnbouwsubregio. Door Wijnkoperij Storms worden de wijnen geïmporteerd van Viña Marty en met name wijnen uit Pirque gevoerd:
- Kalak (assemblage van Cabernet Sauvignon (40%), Syrah(25%), Merlot(25%) en Carmènere (10%)-zowel druiven uit Pirque als Maule)
- Clos de Fa (assemblage Cabernet Sauvignon (38%) Merlot (31%) en Syrah (31%) single vineyard, 2 ha, op een hoogte ca. 650 m 
- SER Merlot 2017 – 100% Merlot single vineyard
- SER Cabernet Sauvignon 2017 – 100% Cabernet Sauvignon single vineyard
- SER Syrah 2017 – 100% Syrah single vineyard