Bestellijst laden
Maule Valley
Het “la Mancha” van Chili
Maule Valley was een van de eerste gebieden in Chili waar wijnstokken werden aangeplant. Haar wijngeschiedenis gaat terug tot het begin van de kolonisatie door de Spanjaarden en het is pas in de laatste 20 jaar dat Maule-wijnboeren een stap hebben gezet in de richting van kwaliteit. Er is een grote pioniersrol vervuld door het bedrijf Kendall-Jackson uit Californië, dat zich halverwege de jaren negentig in Maule gevestigd heeft. Ondanks deze drang naar modernisering, hebben enkelen van de betere erfenis van Maule het overleefd - de regio is ook bekend geworden door 70 jaar oude Carignan-wijnstokken (ca. 750 ha). De druiven hiervan worden gebruikt om zachte, aardse rode wijnen te produceren met rijke pruim- en zwart fruitaroma’s.
Maule Valley is de grootste wijn producerende subregio in Chili en maakt deel uit van de regio Central Valley. Het heeft ca. 35.000 ha met wijngaarden en wordt traditioneel geassocieerd met kwantiteit in plaats van kwaliteit. Het grootste wijngebied van Chili werd door een Britse journalist in het vorige decennium vergeleken met La Mancha in Spanje. Dit heeft ten eerste te maken met het feit dat beide gebieden qua oppervlakte de grootste in hun land zijn. Een ander opmerkelijke overeenkomst is, dat in beide gebieden tweederangs druivenrassen staan aangeplant. In de Maule Valley is dit de País-druif en voor la Mancha is dit de Airén-druif. Echter anno 2019 gaat de vergelijking qua hoeveelheid volledig mank, daar van País in 2019 nog maar ca. 6.000 ha over is. Dit impliceert dat het slechts één zesde is van de totale aanplant in deze vallei.
Daarnaast maakte men tot voor kort alleen maar eenvoudige basiswijnen voor de laaggeprijsde lokale markt. País is de laatste jaren redelijk wat gerooid en heeft plaats gemaakt voor internationale druivenrassen, veelal van Franse origine. Deze verwelkoming van nieuwe variëteiten zorgt ervoor dat de wijnkwaliteit steeds beter wordt, echter de druiventelers en wijnmakers hebben nog veel te leren op het gebied van de grote verscheidenheid aan terroirs alvorens de wijnen zich zullen kunnen meten met de top van de Chileense wijnen.
Maule, een van de meer zuidelijke wijngebieden van Chili, is iets koeler dan haar noordelijke buren. Ook heeft de streek een hogere jaarlijkse regenval, waarvan de meeste regen tijdens het winterseizoen valt. De intensiteit van zonlicht is hoog, zoals in het overgrote deel van Chili. Verder geniet Maule van warme dagen, die gevolgd worden door veel koelere nachten. Hierdoor wordt het groeiseizoen verlengd en bereiken de druiven een mooier evenwicht tussen suikers en zuurgraad. De temperatuurverlagende effecten komen van de Maule-rivier, die van oost naar west door de regio stroomt op weg van de Andes naar de Stille Oceaan.
Deze rivier heeft het wijnbouwgebied Maule ook voorzien van haar alluviale bodemsoorten. Deze verschillen in de regio zijn aanzienlijk en omvatten o.a. graniet, rode klei, leem en grind. De bodems zijn vrij goed waterdoorlatend en de wijngaarden zijn aangelegd op de hellingen van de omliggende heuvels. Hierdoor zijn de percelen vruchtbaarder en hebben een hogere opbrengst in de vallei, dan direct langs de oevers van de rivier. In veel van de wijngaarden van Maule wordt droog geteeld om de intensiteit van de druiven te verhogen. Een wijnstok die geen water heeft, zal lagere opbrengsten van sterker geconcentreerde druiven produceren. De wijnbouwkundige knowhow en de Chileense drang naar kwaliteitswijnen zijn een zegen voor de wijnindustrie in de Maule Valley. Alhoewel het onwaarschijnlijk zal zijn dat de regio binnenkort het prestige van Maipo en Colchagua zal evenaren.
Zoals in heel Chili staat ook in Maule het meeste Cabernet Sauvignon (ca. 28%) aangeplant, gevolgd door Sauvignon Blanc (ca. 7.000 ha) en derde is de País-druif.