Ribera del Duero | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Ribera del Duero

In 1988 bestond Ribera del Duero nog voornamelijk uit ingeslapen reuze coöperaties en kleine familiebedrijfjes met enkele 'sterren' ertussen die hun uiterste best deden om de regio meer bekendheid te geven. 5 Jaar later schoten de reuzen wakker, de kleine familiebedrijfjes werden grotere wijnbedrijven en sommige van de 'sterren' hebben internationale faam gekregen. In de loop der jaren is er zelfs een nieuwe generatie bodegas gevormd door de kinderen van de wijnboeren die al generatieslang in het vak werkzaam zijn. Op elke lapje grond duikt een klein, nieuw wijnbedrijfje op, opgericht met spaarcenten, een hypotheek of een erfenis. Meestal worden ze door familieleden geleid. De resultaten zijn veelbelovend.

Ideale omstandigheden

Gesteund door de ideale ligging heeft Ribera del Duero in vele opzichten de mogelijkheid om één van Spanje's beste wijnen te produceren: hooggelegen met een relatief kort seizoen en met kalksteen in de bodem. De boeren moeten daarom vroeg plukken en zijn dus verplicht om de druiven goed in het oog te houden, hetgeen meestal resulteert in een mooi evenwicht tussen rijpheid en zuurgraad. Drie factoren spelen daarin dus mee. Ten eerste de ligging op 850 m boven de zeespiegel, waardoor het seizoen en de vorstvrije periode kort is. De nachten zijn tevens koud waardoor de druiven op een evenwichtige manier kunnen rijpen en superieure aroma's ontwikkelen. Ten tweede heeft de tempranillo druif op deze hoogte een dunne schil en frisse zuren, zelfs als ze heel rijp is. Tenslotte is de bodemsamenstelling een schoolvoorbeeld van de ideale wijngaardgrond: kalk, lei, rivierslib, kwarts en spoorelementen. Voeg daar de nieuwste vinificatiemethoden en kennis aan toe en u begrijpt waarom dit gebied momenteel succesvol is.

De belangrijkste druif van Ribera del Duero, en tevens de enige 'aanbevolen', is de tinto fino, of tinta del país. Dit is een plaatselijke variant van de tempranillo. Deze druif beslaat 85% van het totale wijngaardareaal en wordt in de hele regio aanbevolen voor heraanplanting. In Rioja heeft deze druif de steun van andere variëteiten nodig, maar door de hoogte en bodemsamenstelling in de Duero geeft ze hier fijne, complexe wijnen als monocultuur. De D.O. eist een minimum van 75% tinto fino. Cabernet-sauvignon, garnacha tinta, malbec, merlot en albillo zijn geclassificeerd als toegestane variëteiten. Garnacha tinta ook wel bekend als tinto aragonés, wordt vooral gebruikt voor de productie van rosado Ribera del Duero.

De Vego Sicilia

Vega Sicilia is een wijn waar je in Spanje haast om moet bedelen.! Hij wordt strikt gerantsoeneerd en alleen geleverd aan de regering en aan de beste hotels en restaurants. Hij is ook mondjes maat in Nederland te krijgen, maar er hangt een prijskaartje aan dat maar voor weinige van ons is weggelegd…. De geschiedenis van deze icoonwijn gaat terug naar 1864 toen men edele druivenrassen uit Bordeaux richting Ribera del Duero haalde.

Aangeplant op de kalkrijkhoudende bodems werden de wijngaarden omringd door dennen. Na een lichte persing van de bordelaise- en inheemse druivensoorten en een vergisting van epoxy-hars beklede cementen kuipen, werd de wijn opgevoed gedurende maar liefst 10 jaar op eiken houten vaten.  Vervolgens kreeg de wijn nog een fleslagering van twee jaar. Voor mensen die deze wijn te prijzig vinden of een teveel aan vluchtige zuren vindt hebben is er de drie en vijf jaar oud Valbuena.

Filter
Ribera del Duero