Bestellijst laden
Ode Aan... Gros Manseng Dom St. Lannes
Domaine St. Lannes cuvée exceptionelle.
Door gros manseng volgens de macération pelliculaire te vinifiëren ontstaat een droge witte wijn à la JURANCON . Het parfum stuift het glas uit. De ongekende weelde van tropisch fruit, bloemen, kruiden en specerijen continueren deze smaakexplosie. Gul, waarbij volop fris citrus- en tropisch fruit elkaar afwisselen. De excellente lengte in z'n afdronk is opvallend. Superbe in prijs/kwaliteit- verhouding.
Harold Hamersma (score De Kleine Hamersma): 8,5
meer achtergrondinformatie via
http://www.storms.nl/actueel/oeroud-ras
http://www.storms.nl/actueel/zeldzaam-wit-met-ongekende-smaakvariatie
Domaine Saint-Lannes is al voor meerdere generaties in handen van de familie Duffour. Michel Duffour nam het landgoed Saint-Lannes in 1971 over. Zijn aanpak op Domaine Saint-Lannes is meer gebaseerd op kwaliteit dan kwantiteit en dat merk je terug in de wijnen. Door de opbrengsten te verminderen en nauwgezet te werken in het wijnhuis is Domaine Saint-Lannes ontwikkeld tot een van de beste en meest consistente wijnmakers in de regio. Vandaag de dag heeft Michel's zoon Nicolas het stokje overgenomen op Domaine Saint-Lannes. Domaine Saint-Lannes verspreidt zich over de uitgestrekte hellingen die zo kenmerkend zijn voor de regio. Het wijnstokoppervlak is ongeveer 70 hectare groot met een klei- en kalksteengrond, die een ideale bodem vormt voor de daar geteelde witte druivenrassen. De op het zuiden gelegen hellingen zorgen voor een vroege rijping en een perfecte drainage. Het landklimaat, de hete zomers en koude winters, is gunstig voor de gezonde ontwikkeling van de vegetatieve cyclus van de wijnstokken. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 35 jaar. Op die manier staat Domaine Saint-Lannes garant voor enkele van de mooiste en meest verfrissende wijnen van Frankrijk. ODE AAN…. Gros Manseng Dom St. Lannes
Stukje wijnwetgeving en omgeving
Domaine Saint-Lannes, ligt in het centrum van Gascogne (Côtes de Gascogne). Côtes de Gascogne is een wijnbouwgebied in Gascogne, gelegen in het zuidwesten van Frankrijk, in het Frans de Sud-Ouest genoemd. Men produceert er vooral witte landwijn en ligt hoofdzakelijk in het departement Gers, onderdeel van het Franse regio Occitanie. De classificatie Côtes de Gascogne betreft een Vin de Pays geproduceerd in de Armagnacstreek. Bij decreet van 13 september 1968 werd er onderscheid gemaakt tussen Vin de Pays en de eenvoudigere tafelwijn, de zogenaamde Vin de table. De benoeming van het productiegebied, Appellation d'Origine Contrôlée, Côtes de Gascogne verplicht de producenten tot het respecteren van de strenge regels en productienormen, die bij decreet van 25 januari 1982 werden vastgesteld en afgekondigd.
Ook leuk en zeker de moeite waard, Harold Hamersma's lof over de Ode aan Gros Manseng:
https://degrotehamersma.nl/wine/25783/2019/ode-aan
ODE AAN... Gros Manseng Dom St. Lannes
Zowel voor de mooie zomerse dagen. Een lekkere combinatie met bijvoorbeeld sushi, koude salades. Schaal en schelpdieren… qua (wit) vis gerechten gepocheerd met een beurre blanc saus of een lichte saffraan saus. Ook heerlijk bij diverse groenten gerechten met asperges. Oesters, frisse salade… wel of niet vegetarisch met rettich en komkommer bijvoorbeeld.
WIJN & SPIJS TIP .... sommelier Maurice Born
Recept voor 4 personen; In saffraan saus gepocheerde zeewolf filet
Deze heerlijke schuimige saffraan saus smaakt goddelijk bij een stukje vis. Ik maak deze saffraan saus vaak voor bij het hoofdgerecht. De saus is zo lekker dat ik hem bijna als soep zou serveren. De saus kun je prima van tevoren maken en op het laatste moment alleen even met de staafmixer schuimig kloppen nadat de vis in de saus gepocheerd is.
In ons geval pocheren we de zeewolf niet in bouillon of water maar in de saffraan saus.
600 gr zeewolf filet (4 stuks)
4 el olijfoli
100 g sjalotten
4 el olijfolie
1 pluk saffraan (draadje of 10)
300 ml droge witte wijn
180 ml visbouillon (of kruiden- of groentebouillon)
400 ml slagroom
verse peper en zout
4 takjes verse salie (ongeveer 24 blaadjes)
4 touwtjes van ongeveer 20 cm
Bereiding
Pel en snipper de sjalotten. Verhit de olijfolie in een pan en fruit de sjalotten glazig. Voeg de saffraan toe en laat 10 seconden fruiten. Blus af met witte wijn en laat tot de helft inkoken. Dit duurt circa 5 minuten maar is natuurlijk afhankelijk van de grootte van de pan die je gebruikt. Hoe groter de pan, hoe sneller het vocht kan verdampen. Schenk de bouillon en slagroom erbij, breng aan de kook en laat circa 20 minuten zachtjes koken.
Breng op smaak met een beetje zeezout en witte peper uit de molen. Pureer de saus met de staafmixer en schenk door een bol zeef in een schone pan.
Kijk de 4 zeewolf filets goed na op graten en breng de zeewolffilet op smaak met peper en zout
Verdeel de salie blaadjes over de bovenkant van de filet en rol de zeewolf filet voorzichtig op en bind vast met touw zodat ze niet uit elkaar vallen ..
Maak de reeds gemaakte saffraan saus warm (net onder het kookpunt) en pocheer de 4 zeewolf filets er in (ongeveer 15-20) minuten. Verwijder de opbind touwtjes voor het serveren. Zeef de saus en bind de saus indien nodig.
Heerlijk met gekookte nieuwe aardappelen en verse spinazie, wortelen of asperges……