Vijfendertig kilometer ten oosten van Wenen ligt een wijngebied genaamd Carnuntum. Momenteel veranderen hier de wijngaarden op de glooiende heuvels in hun herfsttooi. Een prachtig kleurenpallet verloopt van geelgroen naar rood en in sommige gevallen zwart. Wat ooit het centrum van de Romeinen en Kelten was, is nu het middelpunt van een ware wijnrevolutie. Wijnmaker Michael Auer (32) zorgt hier voor een ommekeer. Hij is jong, enthousiast, gedreven en maakt vol passie natuurzuivere kwaliteitswijnen.
In 2016 werd Michael Auer door Gault & Millau uitgeroepen tot aanstromend talent van Oostenrijk. Nu is hij een sleutelfiguur in Carnuntum (en Oostenrijk) als het gaat om kwaliteitswijnen. Waar veel jonge wijnmakers experimenteren en zoekende zijn naar de juiste richting, is Michael iemand die precies weet wat hij wil. En belangrijker nog, hij weet hoe hij die doelen moet bereiken: door de natuur de (wijn)cyclus te laten dicteren. Hiervoor is de aanwezigheid van veel leven in de grond en de wijngaard nodig om een superieure oogst te bewerkstelligen. Om het gezondste druivenmateriaal te selecteren, gaat het oogsten - vanzelfsprekend - uitsluitend met de hand. Het wijn maken gebeurt vervolgens door een hele-trossen-fermentatie. Deze methode zorgt ervoor dat het primaire fruit meer naar voren komt, maar het resulteert ook in frisheid, finesse en tannines die zich zachter presenteren. Dit intercellulaire proces slaagt alleen met de minutieuze zorg en passie van een bevlogen wijnmaker en een uitzonderlijk klimaat. Hieruit vloeit een ultieme kwaliteit voort waarmee Michael de harmonie van de natuur met de wijn(maker) weet samen te brengen.
Rubin Carnuntum
Op de (oude) weg van Wenen naar Bratislava passeert u een oude Romeinse triomfboog, genaamd Heidentor. Vandaag de dag is dit het kenmerkende symbool voor bepaalde rode kwaliteitswijnen. Subtiel siert deze afbeelding de capsule van wijnen die uitsluitend van de typische Oostenrijkse druivensoort Zweigelt zijn gemaakt. Maar niet elke Zweigelt mag zich zomaar Rubin Carnuntum noemen: een vatrijping van minimaal 1 jaar is een vereiste. Vervolgens moet een vakjury d.m.v. een blindproeverij de wijn predicaatwaardig bevinden. De wijnen van Michael Auer hebben dit predicaat. Daarmee heeft deze wijnmaker zich onder een illuster gezelschap geschaard.
Meer dan Grüner Veltliner
Normaliter wordt Oostenrijk gekoppeld aan de klasse en de reputatie van de witte wijn gemaakt van de Grüner Veltliner maar onderstaande Rubin Carnuntum 2020 (en de cru ‘Ried Buhl 2019’; terug te vinden op Storms.nl) zullen bijdragen aan de opkomst van de rode kwaliteitswijn uit dit gerenommeerde wijnland. Wellicht gaat dit te zijner gepaard met forse prijsstijgingen, maar voor nu is het nog genieten voor eerlijke prijzen. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de cuvee waarbij de Zweigelt door de Merlot en Syrah wordt gecomplementeerd. Een zuivere en fruit gedreven wijn die laat zien hoe uitzonderlijk de prijs-kwaliteitverhouding van het wijnhuis van Michael Auer is.
Carnuntum heeft een bijzonder gunstig klimaat voor de productie van rode natuurzuivere kwaliteitswijnen omdat de druiven langzaam en gelijkmatig rijpen. De grote diversiteit en de typerende grondgesteldheden zorgen voor de rest. Zo bestaat de grond uit veel leem, kalk en löss. Er is overvloedige zonneschijn, de beschutting van het Leithagebergte en de warme wind van de Noord-Hongaarse vlakte. Maar ook de matigende invloed van de Donau en de Neusiedlersee dragen bij aan een uitstekend terroir.