Rode wijnen die net zo indrukwekkend zijn als hun geschiedenis | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Rode wijnen die net zo indrukwekkend zijn als hun geschiedenis

CUVEE DEBUT Weingut Michael Auer
11,95
8,95
48+ 8,68
144+ 7,99
Rode wijn
DAC Carnuntum 2020

Het milde landklimaat tussen de Donau en de Neusiedler See zorgen ervoor dat Merlot en Syrah (beide 30%) hier ook goed gedijen. Samen met de lokale Zweigelt (40%) resulteert dit in een fruit gedreven wijn met veel rood en zwart fruit, een vleugje eucalyptus en een beetje marsepein. Deze natuurzuivere wijn is voortgekomen uit de ommekeer die Michael Auer heeft teweeggebracht. De druivensoorten zijn ieder afzonderlijk afgestemd op de juiste bodemsoort (Loss, zand of leem) en de opbrengsten zijn zeer beperkt gehouden. Ongekende elegantie en finesse met een sappige afdronk.

RUBIN CARNUNTUM Weingut Michael Auer
15,95
12,95
48+ 12,56
144+ 11,56
Rode wijn
DAC Carnuntum 2020

Zeer mooie en evenwichtige Zweigelt met een diepe robijnrode kleur. Een edele neus en smaak van zwarte kersen, wilde bosbessen en een vleugje pruim. Subtiel ondersteund de houtopvoeding (20 maanden op gebruikt eiken) dit alles met een zachte kruidigheid, vers geschaafd hout, chocolade en tabak. Een wijn met diepgang, subtiliteit en harmonie. De symbiose van plant en bodem (zanderige bodems met kalk) waarborgen de kwaliteit. Een fijnbesnaarde klassieker met een zijden zachte afdronk

RIED BUHL Weingut Michael Auer
21,95
17,99
48+ 17,45
144+ 16,05
Rode wijn
DAC Carnuntum 2019

In Oostenrijk prijkt Ried op het etiket als de druiven van een individuele wijngaard afkomstig zijn. Logischerwijs hebben we hier dus te maken met een premium wijn van ongekende klasse. Dit wordt verder benadrukt door de leeftijd van de stokken (minimaal 30 jaar oud), die gelegen zijn op de zuidelijke heuvelrug. Hier bestaat de bodem uit kalhouden gronden en heerst er een verkoelende invloed door de omliggende bossen. Unieke omstandigheden dus. De opvoeding van 20 maanden (waarvan 70%| nieuwe barriques) is ook opmerkelijke en geeft uiteindelijk de finishing touch!

Vijfendertig kilometer ten oosten van Wenen ligt een wijngebied genaamd Carnuntum. Momenteel veranderen hier de wijngaarden op de glooiende heuvels in hun herfsttooi. Een prachtig kleurenpallet verloopt van geelgroen naar rood en in sommige gevallen zwart. Wat ooit het centrum van de Romeinen en Kelten was, is nu het middelpunt van een ware wijnrevolutie. Wijnmaker Michael Auer (32) zorgt hier voor een ommekeer. Hij is jong, enthousiast, gedreven en maakt vol passie natuurzuivere kwaliteitswijnen.

[node:title] In 2016 werd Michael Auer door Gault & Millau uitgeroepen tot aanstromend talent van Oostenrijk. Nu is hij een sleutelfiguur in Carnuntum (en Oostenrijk) als het gaat om kwaliteitswijnen. Waar veel jonge wijnmakers experimenteren en zoekende zijn naar de juiste richting, is Michael iemand die precies weet wat hij wil. En belangrijker nog, hij weet hoe hij die doelen moet bereiken: door de natuur de (wijn)cyclus te laten dicteren. Hiervoor is de aanwezigheid van veel leven in de grond en de wijngaard nodig om een superieure oogst te bewerkstelligen. Om het gezondste druivenmateriaal te selecteren, gaat het oogsten - vanzelfsprekend - uitsluitend met de hand. Het wijn maken gebeurt vervolgens door een hele-trossen-fermentatie. Deze methode zorgt ervoor dat het primaire fruit meer naar voren komt, maar het resulteert ook in frisheid, finesse en tannines die zich zachter presenteren. Dit intercellulaire proces slaagt alleen met de minutieuze zorg en passie van een bevlogen wijnmaker en een uitzonderlijk klimaat. Hieruit vloeit een ultieme kwaliteit voort waarmee Michael de harmonie van de natuur met de wijn(maker) weet samen te brengen.

Rubin Carnuntum

[node:title] Op de (oude) weg van Wenen naar Bratislava passeert u een oude Romeinse triomfboog, genaamd Heidentor. Vandaag de dag is dit het kenmerkende symbool voor bepaalde rode kwaliteitswijnen. Subtiel siert deze afbeelding de capsule van wijnen die uitsluitend van de typische Oostenrijkse druivensoort Zweigelt zijn gemaakt. Maar niet elke Zweigelt mag zich zomaar Rubin Carnuntum noemen: een vatrijping van minimaal 1 jaar is een vereiste. Vervolgens moet een vakjury d.m.v. een blindproeverij de wijn predicaatwaardig bevinden. De wijnen van Michael Auer hebben dit predicaat. Daarmee heeft deze wijnmaker zich onder een illuster gezelschap geschaard.

Meer dan Grüner Veltliner

[node:title] Normaliter wordt Oostenrijk gekoppeld aan de klasse en de reputatie van de witte wijn gemaakt van de Grüner Veltliner maar onderstaande Rubin Carnuntum 2020 (en de cru ‘Ried Buhl 2019’; terug te vinden op Storms.nl) zullen bijdragen aan de opkomst van de rode kwaliteitswijn uit dit gerenommeerde wijnland. Wellicht gaat dit te zijner gepaard met forse prijsstijgingen, maar voor nu is het nog genieten voor eerlijke prijzen. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de cuvee waarbij de Zweigelt door de Merlot en Syrah wordt gecomplementeerd. Een zuivere en fruit gedreven wijn die laat zien hoe uitzonderlijk de prijs-kwaliteitverhouding van het wijnhuis van Michael Auer is.

Carnuntum  heeft een bijzonder gunstig klimaat voor de productie van rode natuurzuivere kwaliteitswijnen omdat de druiven langzaam en gelijkmatig rijpen. De grote diversiteit en de typerende grondgesteldheden zorgen voor de rest. Zo bestaat de grond uit veel leem, kalk en löss. Er is overvloedige zonneschijn, de beschutting van het Leithagebergte en de warme wind van de Noord-Hongaarse vlakte. Maar ook de matigende invloed van de Donau en de Neusiedlersee dragen bij aan een uitstekend terroir.

Land: 

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen