sinds 1895
kwaliteitswijnen
bezorgen en afhalen
uit eigen voorraad
rechtstreeks van wijnhuis

U bent hier

Overrompelend succes.... Quinta dos Currais 2010

QUINTA DOS CURRAIS ROOD
€8,75
€5,95
48+ €5,77
144+ €5,31
Rode wijn
DOC beira interior 2016

Oeroude rassen zorgen voor een zeldzame rode wijn. In de 'Cova Beira' op de uitlopers van het Esterla en het Gardunha gebergte ontstond deze superbe rode Portugese wijn. De compositie van de 35% touriga nacional, 40% arahones, 15% castelao en de 10% rufete is een ware smaak explosie. Zwarte pruimen, frambozen in combinatie met kruiden en fluweelzachte tannines. Een persoonlijkheid grootgebracht op Barriques alsof het een Grand Crus is. Klasse, bekroond met goud op het 'Concours Mondiale' in Brussel '12.

QUINTA DOS CURRAIS WIT
€8,25
€5,95
48+ €5,77
144+ €5,31
Witte wijn
DOC beira interior 2017

Oeroude rassen vormen de ruggengraat van deze wel heel bijzondere witte wijn. Slechts een enkeling slaagt erin om het delicate parfum van de fonte cal 50 % de arinto 25 % en s¼ria 25 % samen te laten smelten tot een wijn van dergelijk hoog niveau. Zalvend breed, lekker mals en lang van smaak. Klasse! Een witte droge wijn die erg lekker is als aperitief, maar het ook uitstekend doet bij (groene) asperges of visschotel. Afkomstig van een superieur micro klimaatje op de uitlopers van het Estrela gebergte.

Harold Hamersma (score De Kleine Hamersma): 8

QUINTA DOS CURRAIS 2010


Dit had ik in mijn stoutste dromen niet durven dromen Vooral de internet recensies waren lovend en zorgden voor een ware run naar dit onbekende Domein. Z’n opvolger, ‘helaas ook klein in oogst’ is 2011 en eveneens van onberispelijke kwaliteit. Niets mooier voor U als wijnliefhebber is het daarom, die tocht naar de rode wijn,voort te mogen zetten naar een dramatisch mooie witte wijn.

Oeroude rassen

Inderdaad, de meest authentieke wijnbedoening die ik ken is die van Quinta  dos Currais uit het dorpje Fundâo. Hier kunnen ze U wijnen laten proeven waarvan U het bestaan niet voor mogelijk had gehouden, zó mooi, zó oorspronkelijk, zó natuurzuiver. Zelfs de meest verwende wijnliefhebber realiseert zich dat de toekomst ligt in deze rode en witte kwaliteitswijnen, ook al vanwege hun opmerkelijk gunstige prijs/kwaliteitsverhouding.
De bodem in dit gebied bestaat uit graniet en leisteen dat op veel plaatsen is bedekt met  klei, vermengd met zand en grint. Het landklimaat wordt gekenmerkt door koude winters en hete zomers. In de hoge bergen blijft de sneeuw op de noordelijke hellingen tot laat in het voorjaar liggen. De oeroude rassen moeten vechten voor hun bestaan met als gevolg geringe oogstopbrengsten. Een persoonlijk bezoek aan dit wijngebied bevestigt de  reputatie van zowel de rode als de witte wijnen van Beira Interior en verklaart terecht de erkenning als região demarcada, een proeftuin verdeeld over honderden kleine bezittingen langs en op de uitlopers van deSerra da Estrela. Oeroude rassen die in het verleden voorbestemd waren voor de ordinaire niets zeggende wijnen worden nu gebruikt voor superieure rode en witte kwaliteitswijnen met een geheel eigen karakter. Niemand weet precies hoeveel verschillende druivensoorten er in de  Beira-regio groeien. Tegen het einde van de 19de eeuw heeft de druifluis Phylloxera de meeste wijngaarden vernietigd, maar veel soorten werden opnieuw aangeplant. Vaak kan men in dezelfde aanplant verschillende druivensoorten aantreffen. De variëteit is dezelfde gebleven en in het geval van het superieure gebiedje Beira Interior verdwijnen deze rassen niet meer in de naamloze massa.

Complete kwaliteitsrevolutie

Een speciale mix van druiven, ongeacht de variëteit, is de succesformule van deze nieuwste  ontdekking. Deze rode en witte creaties zijn van Luis Pato de wijndeskundige bij uitstek op  Quinta  dos  Currais. Hij heeft hiermee een complete kwaliteitsrevolutie op gang heeft gebracht. Hij blijft in praktijk brengen dat slechts via deze oeroude rassen eigentijdse wijnen gemaakt kunnen worden die uniek zijn in smaak en karakter. Deze  rassen zijn vaak van hoge leeftijd en afkomstig van de beste percelen op de wijnboerderij van Quinta  dos  Currais  in het hart van Beira Interior-regio. Het uitzonderlijk gunstige microklimaat in de omgeving van het dorpje Fundâo zorgt voor opmerkelijk hoogstaande kwaliteitswijnen.  

Proef op de tong…                                  beeldschoon…

Vandaar mijn keuze voor de rode en witte wijn van Currais  uit het dorpje Fundâo van deze traditioneel werkende Quinta . Er is bovendien geen  serieuzere en harder werkende wijnboer. Een wijn creëren met van huis uit dat specifieke ouderwetse karakter behoort tot zijn specialiteit. Ambachtelijk gemaakt uit oeroude rassen en natuurzuiver. Het lage rendement van de oude stokken neemt hij voor lief. Werkelijk een schoolvoorbeeld van rode en witte droge wijnen die best uniek genoemd mogen worden in stijl en karakter. Hij kijkt, snuift en analyseert. Praat over kwaliteit en karakter. Lyrisch, als een poëet... lacht en kijkt gelukzalig. Hoe geconcentreerder de gouden kleur van de druppels die aan de binnenkant van het glas blijven hangen, hoe beter de wijn. En om de Belgische confrère uit het proefpanel maar te citeren:‘beeldschone witte schoonheid’! En dan heeft hij nog niet gesproken over de rode Currais 2011 die wij samen met de witte, handig in proefpakket A hebben verpakt voor de introductie prijs van 55,30 voor 38,90


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen