Wij schrijven de 2de eeuw voor Christus.
Een groep rondtrekkende Feniciërs, het zwerven moe,besluit zich te vestigen op een heuvel op het schiereiland Apulië. Korte tijd later wordt in de nabijheid van de jonge nederzetting een wijngaard aangelegd; de eerste in een lange reeks.
Zij zijn de pioniers die in Apulië rode wijn gaan verbouwen in feite bijna zwarte wijnen. En wat ze toen nog niet wisten is dat hun wijnen decennia lang het plasma vormden voor heel wat slappe wijnen van het noorden. Het spreekt daarom voor zich dat de boeren van vandaag trots zijn op een zo rijke erfenis van het verleden, en vooral van de oeroude wijnrassen. Gelukkig zijn ze realistisch genoeg om, waar dat nuttig is, gebruik te maken van de technologie van nu. Wie tegenwoordig vooral Italiaans drinkt, raakt daarom gewend aan de volkomen harmonie in geur en smaak. De grote Italiaanse wijnbouwers kunnen dit niveau bereiken door een volmaakt klimaat en een aantal van de edelste druivenrassen die er op de wereld bestaan, zoals Primitivo, Negroamaro en Malvasia. Een treffend voorbeeld van innovatie die Italiaanse wijnbouwers hebben doorgaan technisch perfect, een puur genot voor neus en tong en dankbaar voor een lange flesrijping.
Primitivo schaamteloos ondergewaardeerd
De Primitivo is 'schaamteloos ondergewaardeerd', schrijft Parker in diverse publicaties. Uit ervaring weet ik hoezeer hij gelijk heeft. De Primitivo wijnen die nu in het dorpje Manduria gemaakt worden, behoren echt tot 's werelds grootste wijnen. Natuurlijk heeft zo'n wijn zijn prijs, maar die moet wel vergeleken worden met andere topwijnen. Neem de wereldberoemde Amarone uit Veneto, waarvoor velen blijmoedig vele tientjes neertellen. Gemakkelijk kan de Tradizione del Nonno van een kleine wijnboer genaamd Picherri hierin mee. Zijn Primitivo behoort echt tot de hoogste top en geniet bij Amerikaanse kenners grote faam. Gelukkig beschikken we ook nog over een gekoesterde partij van Picherri waarbij de ontwikkeling van de Terrarossa ongekend blijkt te zijn. Na jaren van flesrijping begint deze te neigen naar het karakter van de Nonno. Iets minder romig, maar wel eleganter en verfijnder qua structuur.
Hart en ziel
Ook onze nieuwste ontdekking uit Puglia mag niet ontbreken. Zijn geringe status van 'Índicazione Geografica Tipica' verbergt een volbloed Primitivo waarvan het bestaan bij toeval is ontdekt. Enthousiaste jonge wijnmakers hebben zich samengepakt en zijn ingetrokken in de kelders en kerkers van een middeleeuws kasteel…. Hier wordt nu een Primitivo geboren die niet “gewoon” lekker en goed gemaakt is, maar waar je het hart en de ziel van de wijn herkent. Kortom, in een sprookjesland (op de heuvelplateaus staan spierwit gekalkte, bijenkorfachtige huisjes) worden rode wijnen gemaakt met verbazingwekkende resultaten. Overigens, ik heb de oeroude wijnrassen handig in een doos verpakt, zodat u zich ook kunt overtuigen van de onberispelijke kwaliteit.