De wijnbouw in het huidige Kroatië bestond al honderden jaren voor de opkomst van het Romeinse Rijk. Daarbij maakt de geografische vorm van Kroatië het ook nog eens een boeiend en veelzijdig wijnland. Kroatië is namelijk te verdelen in twee zones: in het noordoosten heeft wijnland Kroatië een landklimaat en in de kuststreken een mediterraan klimaat. Dit draagt uiteindelijk bij aan de uitzonderlijke natuurlijke omstandigheden en de grote diversiteit aan wijnen die men er verbouwd.
Het succes van Kroatische wijnen
De grote hoeveelheid inheemse druivensoorten die de productie van kwaliteitswijnen (ongeveer 60 procent van alle wijnen) mogelijk maken zorgt ervoor dat de wijnliefhebber veel verrassingen tegenkomt. In het noorden worden de bete resultaten bereikt met de witte druivenvariëteiten en de rode wijnen komen tot stand in het zuiden/kuststreek. Nog niet zo heel lang geleden is bekend dat hier de wieg stond van de zinfandels en de primitivo’s. De plavac mali is namelijk de moeder van deze druiven en kent zjjn oorsprong dus in Kroatie
Niet alléén wijn…
Als we kijken naar de productie van wijnvaten is behalve Frankrijk ook Kroatië een belangrijke leverancier van eikenhout. Vooral uit Slavonië, niet te verwarren met Slovenië. Slavonië ligt in het midden van continentaal Kroatië. Dit eikenhout staat in de regel dan ook aan de basis als de wijnen (net als bij veel Italiaanse wijn uit de Toscane) worden opgevoed op vat. Het wil niet zeggen dat er geen Franse barriques worden gebruikt. Het is echter uitzonderlijk, want ook het Slavonisch eikenhout heeft net als het Franse en Amerikaanse eiken een uitzonderlijk karakter
De taal van het etiket
Bijelo vino = Witte wijn
Pjenusavo vino = Mousserende wijn
Crno vino (op oude flessen) = Rode wijn
Crveno vino = Rode wijn
Cuveno vino = geselecteerde wijn
Desertno vino = Dessert wijn
Geografsko porijeklo = Geografische herkomst
Kvalitetno vino = kwaliteit wijn
Polusuho = halfdroog
Prirodno = Natuurlijk
Proizvedeno u ... = geproduceerd in ...
Punjeno u ... = gebotteld in ...
Ruzica vino (op oude flessen) = Rosé wijn
Slatko = Zoet
Stolno vino = Tafelwijn
Suho = Droog
Visoko kvalitetno = Hoogste kwaliteit