Mavrud | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895
kwaliteitswijnen
bezorgen en afhalen
uit eigen voorraad
rechtstreeks van wijnhuis

U bent hier

Mavrud

Mavrud betekend zwart (ook duidelijk herkenbaar in de kleur van de wijn) en komt van ouds her uit de Bulgaarse provincie Thracië. Nog steeds is de mavrud druif het toonbeeld van de karakteristieke kwaliteitswijn in dit gebied. In de mono cepage wijnen treft men veel kleur aan (donker rood) met een hoge kleur extractie. De geur herbergt rijpe zwarte bessen en een fijne kruidigheid. Vol van smaak met stevige tannines. In combinatie met een hout opvoeding worden ze verfijnder en zachter. Zeer orginele wijnen met het nodige bewaarpotentieel (mits goede gemaakt).

De oorsprong van de mavrud druif is nog niet exact vastgesteld, echter blijkt na een bezoek aan Bulgarije dat de mavrud druif hoogstwaarschijnlijk de voorvader is van de monastrell en dus ook de mourvèdre. De mavrud druif is een laat rijpende druivensoort die meestal tegen het einde van oktober pas geoogst wordt. Een opkomende ster!

Witte wijn van de mavrud druif 

Al hoewel de meeste wijnen van de mavrud  druif als rode wijn in de handel komen worden er ook witte wijnen van gemaakt. De blauwe druiven worden gelijk geperst om kleuring te voorkomen, het blijft echter een rariteit waarbij de uiteindelijke witte wijn zeker de moeite waard is maar nooit het potentieel van de rode wijen zal evenaren. Delicate structuur met een aangenaam fris karakter. Tonen van ananas, peer en appels.

Filter