De tijd dat men nog dacht dat uitsluitend Frankrijk grote wijnen voortbracht, ligt inmiddels ver achter ons. De trouwe Storms-klanten proefden in de vorige eeuw al wijnen uit de nieuwe wereld zoals Chili en Argentinië, die hoogwaardige alternatieven bleken te zijn. En voor de avontuurlijke wijnliefhebber zijn de wijnen uit Hongarije en Bulgarije de laatste jaren ook geen onbekenden meer! Het gekke is, dat in Europa een wijnland als Portugal in eerste instantie kwalitatief wat achter bleef. Wellicht heeft dat te maken gehad met de sterke thuismarkt. Maar juist tijdens de economische crisis van de afgelopen jaren heeft de thuismarkt het laten afweten… Mede door deze stagnerende afzet zijn de Portugese wijnboeren zich gaan bewegen op de exportmarkt en voelden zij zich genoodzaakt om buiten de deur te kijken. En dit biedt natuurlijk volop kansen!!!
NIEUWE DYNAMIEK OP BASIS VAN OUDE STOKKEN
Iedereen die van de Portugese cultuur heeft mogen proeven zal niet verbaasd zijn dat de stap naar export niet altijd van een leien dakje ging . De Portugese gewoonten staan namelijk in groot contrast met de Nederlandse. En dat geldt niet alleen voor zakelijkheid en de punctualiteit….. Een Portugees zal bijvoorbeeld de consumptie van wijn in de regel laten plaats vinden tijdens het eten. Naast de vele visgerechten (vaak gedroogd en gezouten, denk aan de delicatesse bacalhau) eten de Portugezen veel geit en lam. Het karakter van de witte en de rode wijnen was om die reden nogal stevig en fors (en helaas soms log). Echte eetwijnen dus. In tegenstelling tot de Portugese tradities zijn de gewoonten van de wijnliefhebber op de exportmarkt wezenlijk anders, ze zijn op zoek naar fruit waarbij verfijning samengaat met karakter. Ook daar ging het bij de overgang nog wel eens mis. Hightech-wijnen zonder historie en achtergrond van de alom bekende Franse druivenvariëteiten begonnen aan een opmars. Het werden wijnen die “gemaakt “ zijn alsof het een soort industrie product betrof. Zonde, want karaktervolle wijnen van dito producenten genieten altijd mijn voorkeur. Ik ben daarom blij dat ik om deze reden weer een selectie aan kan bieden met een opvallende afwezigheid van Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah. De dominantie van de lokale druivenvariëteiten heeft ook hier weer de doorslag gegeven!
MUSEUM AAN VARIETEITEN
Oude tradities in combinatie met de moderne experimenten kunnen dus wel degelijk een karaktervolle wijn tot stand brengen. Dit bewijst onze laatste ontdekking genaamd “HANDMADE SELECTION”. De handmade selection is afkomstig uit de bakermat van de beroemdste zoete wijn ter wereld: de Porto. Uit dit meest prestigieuze wijngebied van Portugal wordt tegenwoordig nog maar de helft van het complete wijngaardareaal gebruikt voor de productie van de versterkte wijn. Het overige gedeelte komt grotendeels ten goede aan de rode kwaliteitswijnen. De beste wijnmakers ontdekten namelijk dat bepaalde oude wijngaarden die ongeschikt waren voor het maken van kwaliteits-port, het ideale fruit leveren voor rode wijnen. Dat levert dan weer het enorme voordeel op dat nieuwe wijnen meteen kunnen genieten van de eigenschappen van oude wijnstokken, in plaats van eerst meer dan 10 jaar te moeten wachten tot een nieuwe aanplant een zekere maturiteit bereikt. En ‘oude stokken’ betekent in de historische Dourovallei vaak een leeftijd van 80 jaar of meer…. De regio heeft verder alles wat een wijnmaker zich kan wensen: voldoende zon, goede hellingen, zeer goede bodems (met graniet en leisteen), koelte door de hoogte, en een schat aan druivensoorten. Helaas worden de rode wijnen nog steeds niet altijd erkend, de bekendheid i s ook in Nederland nog steeds gering. Ten onrechte, want de Douro is een nobele wijnstreek, met één van de oudste herkomstbenamingen ter wereld. Tel hierbij de autochtone druivenrassen ( Tinta Roriz (35%), Touriga Franca (30%), Tinta Barroca (20%) en Touriga Nacional (15%) op en u zult ervaren dat de Handmade Selection een welkome afwisseling biedt voor heel wat standaardwijnen die vandaag in de rekken liggen. Een wijn die dagelijks inzetbaar is maar wel een die u elke dag opnieuw zal weten te verrassen!
RESTPARTIJTJE UIT DE SCHATKAMER
Dat de Douro niet al haar geheimen direct prijs geeft bewijst de superbe “Animus Reserva 2004”. Dit raspaardje heeft de eerder beschreven karakteristieken van een Portugese wijn van weleer. Ruim 7 jaar geleden geïmporteerd vanwege z’n onberispelijk stoere karakter. Een restpartijtje, gekoesterd in onze geklimatiseerde kelders, mag het bewijs zijn waartoe de Douro in staat is. Na rijping getransformeerd tot een fluweelzachte wijn. Deze wijn heeft 11 jaar na dato nog steeds een pittig en vurig karakter met het verschil dat zijn afdronk verfijnder en zachter is geworden. Het herontdekken waard!
In de wijnwereld wordt –mits de kwaliteit het toelaat- geduld dus beloond. De Animus Reserva is echter beperkt beschikbaar, want met een voorraad van ruim 300 flessen is dit alleen weggelegd voor de snelle beslissers. OP=OP en bestellingen worden daarom behandeld in volgorde van binnenkomst. Voor diegenen die het avontuur van flesrijping zelf op de voet willen volgen hebben we in proefpakket B een andere kanjer (12 maanden NIEUW Frans eiken) toegevoegd die 10 jaar met gemak zal halen. Voor diegenen die houden van een duidelijke houttoon op grand cru niveau is deze wijn nu ook al goed drinkbaar. Geen Douro, maar wel een topper uit het nauwelijks bekende stukje Portugal met een zeer goed bewaarpotentieel!