Ontkurk ouderwetsche klasse. | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op do. of vrij.
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Wijninfo 03-2016

Ontkurk ouderwetsche klasse.

GRAND SEIGNEUR  FRUIT D'ETE ROSE
6,35
4,95
48+ 4,80
144+ 4,42
(tijdelijk) uitverkocht
Rosé
IGP Mont Baudile d'Hérault (Languedoc) 2018

Sappig van structuur, fris en bij uitstek geschikt voor al diegenen die iets anders, iets exclusievers willen dan een alledaagse rosé. De geur doet denken aan een mandje vol zomers roodfruit maar ook aan bloemen, bosviooltjes en(wilde) rozen. Een verwennerij !. TOP Oenoloog O. Robin haalt de beste eigenschappen uit de geselecteerde oude stokken, 40 % Syrah, 30 % Carignan en 30 % Grenache. Aanbevelenswaardig voor diegenen die nu echt eens de voorkeur geven aan zomerse smaakexplosies. Licht gekoeld plm. 14C serveren.

Wijnkoperij Alex Storms
8,09
6,50
48+ 6,30
144+ 5,80
(tijdelijk) uitverkocht
Rosé
Nahe 2015

St. Laurent is een druif die nauw verwant is aan de pinot noir. Hij is voornamelijk bekend uit Oostenrijk, maar komt ook steeds vaker voor in Duitsland. In de geur zijn de karakteristieke frambozensnoepjes van pinot noir te herkennen. Daarnaast is duidelijk het kersenkarakter van de St. Laurent te proeven. De opvoeding op 'lie' zorgt voor een fluweelzachte vriendelijke rose waarbij de goed geïntegreerde zuren zorgen voor een frisse dorstlesser. Deze rosé St. Laurent van Johanninger geeft een mooie combinatie voor bij aromatische maaltijden.

ROSE Kreuznacher Junker  (ECO) JOHANNINGER
14,50
10,95
48+ 10,62
144+ 9,77
(tijdelijk) uitverkocht
Rosé
Rheinhessen 2020

Deze rosé P.N. P van Johanninger is absolute klasse die door dhr Klosse van 'Rest De Echoput' geselecteerd werd vanwege zijn bijzondere smaak variatie. Wellicht zal de traditionele fermentatie van de pinot noir en de pinot noir précoço hierin van doorslaggevende betekenis zijn geweest. De lagering op barriques van Europees eiken accentueert een ragfijne ondertoon van vanille. Alvorens de opvoeding op eiken -1 jaar !- onderging hij een lichte gesepareerde persing. Delicaat, weelderig en verfijnd. Niet het meest voor de hand liggend, maar wel 1 met grote allure

Rosé waar U zich niet voor hoeft te generen…

Nederland is de laatste jaren  overspoeld met  roséwijnen van een twijfelachtige kwaliteit, vaak met schroefdop, waarbij ontkurken niet meer nodig is. Gelukkig maar dat er nog familiebedrijfjes bestaan die weigeren hier aan deel te nemen. Waar het ontkurken tot een traditie is verheven en waar schroefdoppen uit den boze zijn. Een kans ! Vooral voor de roséwijnen van klasse. De rosé’s, die wij U hier presenteren, mogen gezien en daarom vooral ontkurkt worden. Het zijn zuivere raspaarden.

FRUIT D’ETE: EEN BUITENBEENTJE OM VAN TE SMULLEN

De oude stokken syrah vormen de basis voor een rosé die zijns gelijke niet kent. Rosé of is het licht rood….Eerst meer over ’n buitenbeentje dat zo goed gemaakt is dat ie eerder aan een licht rode wijn doet denken... Zonder twijfel is dit de ontdekking van het jaar voor diegenen die nu echt iets anders willen. Want het is algemeen bekend dat massa’s mensen rosé’s drinken die ontstaan door rode en witte wijn te assembleren. Een echte rosé herken je altijd aan één goede eigenschap: zijn fruitigheid, aan de geur en de smaak van verse rode druiven. Bovendien is het een frisse en lichtroze vaak zalm-achtig gekleurde wijn waarvan een enkeling neigt naar het licht rood. Deze laatste mag best zeldzaam genoemd worden omdat hij naast zijn fraîcheur over meer diepgang in zijn smaakvariatie beschikt.  Daarom ook deze Storms selectie die als het ware het rode fruit van de zomer in geur en smaak vertegenwoordigt. Proefondervindelijk heeft men hem de naam ‘fruit d’été’ toegekend.  De nauwelijks bekende wettelijke protectie “Indication Géographique Protegée Mont Baudile d’Herault ”  onderscheidt de Grand Seigneur  “Fruit d’été” selectie tenslotte in kwaliteit en herkomst.

DE HERKOMST 

Mgr.O Robin uit het nauwelijks bekende gebied Mont Baudile d'Herault. Het Mont Baudile gebied is betrekkelijk klein. Je vindt het ten westen van Montpellier in het departement Hérault  in een stille, heuvelachtige streek met veel piepkleine dorpjes. Men ontdekte het kwaliteitspotentieel “dankzij” de inspanningen van O.Robin. Hij is de stimulator…Optimaal wordt hier gebruik gemaakt van de uitstekende ondergrond. Compacte harde kalklagen in combinatie met de wat zachtere mergel. Hier voelen ‘onder invloed de Middellandse Zee de de Syrah, Carignan en Grenache druiven zich thuis om zich te laten transformeren tot een rosé die zijns gelijke niet kent.

NAAST LICHT ROOD  ‘n Rosé  à la Provence…

[node:title] Een gegeven is dat Provence hét begrip in de rosé wereld is. Niemand zal dat betwisten. Er is namelijk geen enkel gebied in de wereld waar dit wijntype zoveel wijnliefhebbers weet te bekoren. Ik kan dan ook niet ontkennen dat er ergens anders zo serieus met rosé wordt omgegaan als hier. Er is helaas ook een kanttekening aan dit succesverhaal…. De beste rosé wijnen vinden namelijk de weg naar de plaatselijke, dorstige toerist die veelal in het bezit is van een 2e (vakantie)huis in Provence. Niet gek met bijna 3000 zonuren per jaar! Het probleem komt pas aan de orde wanneer we de zomer in ons glas willen (her)beleven in eigen land. De alom geprezen reputatie van de Provence wordt dan zelden in Nederland waar gemaakt. De karakteristieke, pipse kleur weerspiegelt tegenwoordig eerder de “pipse kwaliteit” op de Nederlandse markt.  Een fraai alternatief zijn daarom de Rosé selectie ‘à la Provence van Johanninger. Deze natuurzuivere  ECO roséwijnen van Johanninger  kunnen zich meten  met de top  uit de Provence. Niets is aan het toeval overgelaten. Het allerbeste druivenmateriaal (met als basis de Pinot Noir) wordt handmatig geselecteerd en levert een zeer lichte, zalmroze roséwijn op die ondanks zijn frivole verschijning zich stoer in het glas gedraagt. Een roos maar dan in andere vorm. Delicaat, weelderig en te allen tijde verfijnd!! Zelfs de PN&P rosé die een opvoeding van maar liefst 12 maanden op barrique heeft ondergaan voldoet aan deze eisen… Verbluffend is het resultaat waarvan ik een selectie heb gemaakt is het nevenstaand proefpakket. PROEFVOORDEEL PAKKET 6 FLESSEN € 16,70 D O E N ……

 

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen