Wijnland

WijnlandItalië

De populariteit van Italiaanse producten heeft in ons land een enorme vlucht genomen. Niet voor niets, want auto’s, schoenen, olijfolie, mode en Slow Food zijn niet meer uit ons dagelijks leven weg te denken. Het product “wijn” vaart er ook wel bij, geen wijnland is namelijk zo divers in zijn wijnen. De variaties in stijl en het gebruik van meer dan 300 verschillende druivenrassen zijn hiervoor doorslaggevend.

1 - 2 van 2
View filtersView gridView list
Images
Stock
Nu besteld, eerstvolgende leverdag in huis.
List price
8,95
6,95
48+ 6,74
144+ 6,20

Een staaltje van vakmanschap is deze uitgebalanceerde spumante die constant van goede kwaliteit is. En die familietrekken heeft met de Mia Prosecco DOCG. Lichtgeel. Levendige, lang aanhoudende mousse. Zachte geur met wat gist en fijne kruidigheid. Tintelend in smaak, droog en zuiver, een tikje pittig en met een heerlijk toets van verkwikkend fris zuur. Een traktatie....

Images
Stock
Beperkt beschikbaar. Bestel snel, eerstvolgende leverdag in huis.
List price
9,50
7,95
48+ 7,71
144+ 7,09

Genoemd naar de gelijknamige rode Dolcetto druif en op voorbeeldige wijze gevinifieerd. De kleur is dieprood, de smaak is geconcentreerd en het parfum zit barstensvol fruit met tonen van rijpe frambozen en bosbessen. De frisse finale heeft een milde kruidigheid en elegante tannines in de afdronk. De wijngaard Campo Ferro is fijn maar betrekkelijk klein, dus deze frivole rode wijn is maar beperkt beschikbaar. Voor liefhebbers van elegante wijnen en bij uitstek een rode zomerwijn

Historie

De geschiedenis van de wijn heeft het meeste te danken aan de ontwikkeling van de Italiaanse beschaving ten tijden van de Romaanse overheersing. Infrastructuur, watervoorziening, de kunst van enten en de uitbreiding van wijn als volksdrank hebben toen allen een flinke impuls gegeven. De Grieken zagen echter al veel eerder het nut van wijn in en begonnen in de 6e eeuw voor Christus al met het maken van wijn. “Entoria” noemde de kolonisten het nieuwe gebeid in het zuiden van Italië. Dit betekent niets anders als “Wijnland”. Dit is vervolgens in de loop van tijd voor heel Italië gaan gelden. 

Italiaanse wijnstreken

Op basis van het klimaat en de ligging van zeeën en bergen kun je Italië in vijf zones indelen. Tot de noordelijke zone behoren de Valle d’Aosta, Piemonte, Lombardia, Trentino-Alto Adige, Friuli-Venezia en Veneto. Deze gebieden zijn als het ware de motor van de nationale economie. De wijngebieden zijn omsloten door de Dolomieten en de Alpen, die de koude noordenwind tegenhouden. De Apennijnen vormen de zuidelijke grens. Warme lucht komt ongehinderd vanuit de Atlantische zee binnenstromen. Hierdoor profiteert de wijnbouw van zachte winters en soms subtropische warmte. Neerslag is op de juiste momenten voldoende aanwezig. Van April tot Oktober kan het ook vaak mistig zijn. Vandaar dat hét rode druivenras van de streek Nebbiolo heet, letterlijk vertaald de “nevelige”.