Domaine Les Hautes Briguieres

WijnhuisDomaine Les Hautes Briguieres

Het Domaine “Les Hautes-Briguières” ligt in de Vaucluse in Mormoiron, een klein dorpje op de zuidelijke helling van de Mont Ventoux.
Het landgoed, met een oppervlakte van 38 hectare, heeft de bijzonderheid dat het op een heuvel ligt, 350 meter boven de zeespiegel. De wijngaardpercelen profiteren zo van maximale zonneschijn.
De geologie van de site is typisch voor de Provence: klei- en kalksteengrond met percelen die in terrassen zijn gerangschikt.
Francois-Xavier Rimbert en zijn familie beoefenen gevarieerde landbouw, dus de boerderij is representatief voor de verschillende producties die te vinden zijn in de Provence en rond de Middellandse Zee: olijfolie, kersen en muskaatdruiven.

1 - 2 van 2
View filtersView gridView list
Images
Stock
Nu besteld, eerstvolgende leverdag in huis.
List price
11,75
9,95
48+ 9,65
144+ 8,87

Afkomst van oude stokken (vieilles vignes) en daarmee direct duidelijk zuidelijk Rhone-syrah getypeerd. De neus wordt overheerst door donkerrood kersen- en bessenfruit en de zo typerende garrigue. Veel vlezig donker fruit, specerijen (zwarte peper, zoethout, jeneverbes) en significante tannine komen terug in de smaak. François Xavier Rimbert heeft daarbij de perfect balans gevonden in het houtgebruik d.m.v. een opvoeding van 8 maanden op Frans eiken. Hierdoor behoudt de syrah zijn markante frisheid.

Images
Stock
Nu besteld, eerstvolgende leverdag in huis.
List price
13,95
11,95
48+ 11,59
144+ 10,66

Het vakmanschap van François Rimbert zorgt samen met een zeer kleine opbrengst (van slechts 28HL/ha !!) voor een ongekende basis van deze wonderlijke syrah (90%). Gelukkig hebben we te maken met een kleine wijnboer uit een minder bekend gebied waardoor het een liefelijke prijs betreft voor een ongekend mooie kwaliteit. In de neus veel spekkersen, blauwe en zwarte bessen, laurier en olijven. De mondinzet is soepel en warm met donkere fruittonen en zwarte peper en zoethout. Door het kleine aandeel grenacha en een opvoeding op foudres zijn de tannine afgerond.

Men cultiveert dit land al meer dan 150 jaar en al drie generaties lang bewerken en onderhoud men deze terrassen en gewassen met volledig respect voor het milieu. Eeuwenoude wijnstokken en olijfbomen getuigen van de wortels van de gewassen op het landgoed.
In 2000 bereikte het familiebedrijf een nieuwe fase. De wijn wordt nu geproduceerd in de kelder van het landgoed.
Tegenwoordig combineert het landgoed traditie en moderniteit.
Traditie: oude wijnstokken, handmatige oogst, lange vatting, eikenhouten vaten die wijnen produceren met krachtige en houtachtige karakters.
Moderniteit: moderne kelder die zoveel mogelijk gebruik maakt van de zwaartekracht om wijnen te produceren, koelunit, airconditioning, breker-ontstemmer, platenpers, thermogereguleerde vinificatievaten in gecoat beton en roestvrij staal.