Wijnhuis

WijnhuisBodega Coloma

Wines with soul and soil from the heart of Spain.

Geschiedenis

Het wijn verbouwen leeft al in de familie Coloma sinds eind 19e eeuw. Toen was het Don Francisco Coloma die begon met het maken van wijn voor zijn dorpsgenoten in Villaneuva de los Infantes niet ver van de stad Vallodolid. Pas veel later, in 1966, vestigde zijn zoon José Felix - op zoek naar een warmer klimaat – zich met alles wat hij van zijn vader had geleerd in Alvarado. Dit kleine dorpje, dat in de Romeinse tijd Evandria heette,  ligt in het autonome gebied Extremadura tegen de Portugese grens aan. Hier vond José aan de Limonetes een stukje grond om zijn druivenpassie verder te cultvieren. De grond - waar zich vroeger een meer bevond - bevat veel keien en zand, wat de afwatering ten goede komt. Daarbij is het er in de zomer heet en nemen de stenen veel warmte op die ze deze ’s nachts weer afgeven aan de druivenstokken dat de groei van de druif bevordert. Deze grondsoort dwingt de wijnstokken verder om dieper te wortelen om bij water te komen en dit zorgt er weer voor dat het uitstekende overlevers zijn.

Zoals gebruikelijk bij wijnboeren, heeft José een mooie wijnkelder laten aanleggen, maar helaas liep deze bij neerslag vaak vol. De inspiratie voor zijn oplossing werd gehaald bij de Franse wijnboeren; hij liet een heus kasteel laten bouwen. Deze zorgt het hele jaar door voor een constante temperatuur, mede door het gebruik van graniet. Het kasteel heet Torre Bermeja, oftewel de rode Toren, al daar is nu weinig meer van te zien omdat het hele kasteel is begroeid met klimop, wat ook weer een belangrijke regelaar is tegen de extreme temperaturen die er in de zomer voorkomen.

1 - 2 van 2
View filtersView gridView list
Images
Stock
Nu besteld, eerstvolgende leverdag in huis.
List price
10,95
9,50
48+ 9,21
144+ 8,47

De Graciano -druif heeft een intens sappig en geurig karakter en neemt in hoog gewaardeerde wijnen (zoals de Gran Reserva's uit de Rioja) een belangrijke plaats in. De druif is echter niet wijd verspreid en door een zeer lage oogstopbrengst ook maar mondjesmaat te verkrijgen. Ook nu zijn er 'slechts' 6000 flessen beschikbaar. Elke fles heeft daarom een unieke nummering! De opvoeding gedurende zes maanden op barriques (Amerikaans en Frans) onderstreept zijn hoge komaf. Een buitenkans, want maar zelden zult u een honderd procent Graciano tegen komen

Images
Stock
Nu besteld, eerstvolgende leverdag in huis.
List price
12,95
9,75
48+ 9,45
144+ 8,70

De Garnacha Tintorera, ook Alicante Bouschet genoemd, is gul, rond en warm van karakter. Let op! Dit is niet hetzelfde als de Garnacha/Grenacha omdat de Tintorera als een van de weinige druiven rood vruchtvlees heeft. Daarom onderscheidt hij zich ook met z'n prachtig donkere kleur. Afkomstig van vijftig jaar oude stokken, zeer geconcentreerd en weelderig in fruit. Snel ontdekt u tonen van framboos, zwarte bessen en bramen. De opvoeding gedurende vijf maanden op Frans eikenhout geeft deze authentieke Tintorera een extra dimensie die u doet verlangen naar een volgende slok.

Inmiddels hebben zijn drie kinderen het bedrijf van hun vader overgenomen; sinds 1997 staat zijn dochter Amelia (hiernaast links) als wijnmaker aan het roer van de bodega en is zij nu de Dama (dame) de Torre Bermeja. Haar zus Helena (r) is de manager van het bedrijf en broer Jose Felix runt de export afdeling.

Haar passie stopt Amelia met heel haar hebben en houden in het cultiveren en onderhouden van de stokken en de druiven en daarbij heeft ze vooral oog voor inheemse soorten als de Garnacha Tintorera, Monastrell, Graciano, Alarije, Cayetana en Pardina. Om de biodiversiteit te ondersteunen heeft ze keuze gemaakt om ook de “exotischere” soorten Pinot Noir, Muscat à Petit-Grain en Merlot te verbouwen.  Dit gebeurt op een kleine 50 hectare die ze tot haar beschikking heeft en deze liggen op een hoogte van 300 meter boven de zeespiegel. De hoogte geeft de Atlantische wind ongestoorde toegang tot de wijngaarden.

De “footprint” wordt zo laag mogelijk gehouden door onder andere het produceren van hun eigen compost, een natuurlijke bemesting met behulp van de eigen druiven, een geheel eigen bijenpopulatie voor de bestuiving van de gaarden, het niet gebruiken van herbiciden waardoor de biodiversiteit kan toenemen en zelfs alleen de zwaartekracht te gebruiken voor het filtreren van hun wijnen.

Website

https://bodegascoloma.com/en/

Google Maps

https://www.google.nl/maps/place/COLOMA+VI%C3%91EDOS+Y+BODEGAS+SLU/@38.8336109,-6.8012281,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0xd16ebaced

661aa5:0xc6ca5a005e1ad97e!8m2!3d38.8335986!4d-6.7990407