De Côte de d’Or | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

De Côte de d’Or

De Côte de d’Or is het hart van de Bourgogne. Côte d’Or betekent letterlijk “van goud”, maar in dit geval is het woord afgeleid van Oriental wat oostelijk betekent; de oostenlijke (gouden…) helling dus. Het departement is onder te verdelen in Côte de Nuits en Côte de Beane die beide verschillende type wijnen produceren ondanks het gebruik van dezelfde druivensoort. Het gebied heeft een reputatie van oudsher. Voor een deel is dit terecht, want grote Bourgognes (rood als wit) zijn goddelijke wijnen om te drinken. Echter is een zeer groot deel (meer dan 50%) kwalitatief onder de maat.

Door de versnippering van het gebied en de wijngaarden is het voor de consument onoverzichtelijk en vragen vele (kleine) wijnboeren dezelfde hoge prijzen als de toonaangevend wijnboeren. Een andere reden voor de torenhoge prijzen is het feit dat de Pinot Noir - de druivensoort die uitsluitend gebruikt mag worden voor de rode bourgognewijnen in dit gebied - een van de moeilijkst te cultiveren druivenrassen is. Pinot Noir laat ook alleen van zich spreken wanneer de opbrengsten zeer gering zijn (25 tot 35 hl/ha). Bij deze opbrengsten komen de facetten van de beroemde terroir in de Bourgogne pas naar voren. De wijnen zullen dan wonderlijke mineralen krijgen die smaak, concentratie, zuren en tannine aan elkaar verbinden. Dit zijn dus niet de dunne wijnen met een zeer lichte kleur waar helaas de meeste wijnliefhebber mee te maken krijgt. Ook een belangrijk gegeven voor Bourgognewijnen is dat de tannine zacht horen te zijn. Dit kom door de dunne schil die de Pinot Noir heeft. Dit wil niet zeggen dat de grote Bourgognes geen flink aandeel aan tannine hebben, in tegendeel, maar deze tannine zijn rijp en verweven in de wijn tot een harmonieus geheel. Harde tannine zullen bij jonge Bourgognes lijden tot het uitdrogen van de wijn wanneer deze oudert 

Een andere belangrijk gegeven is het oogstjaar. Wanneer men een Bourgognewijn wilt gaan kopen is het belangrijk dat men zichzelf verdiept in de oogstjaren. Omdat de Bourgogne werkt zonder druivensoorten te assembleren (enkel 1 druivensoort) kunnen de kwaliteitsverschillen per oogstjaar zeer uiteenlopend zijn. Dit komt doordat de Bourgogne vrij noordelijk gesitueerd is en dus gevoelig is voor vorst of regen in het najaar.

In de Côte de Nuits domineert de bovengenoemde Pinot Noir voor rode wijnen, wanneer men meer naar het zuiden afzakt gaat de Chardonnay een steeds grotere rol spelen. Deze Chardonnay voor witte wijnen zijn degelijk anders dan zijn noordelijke broertje, de Chablis. De Chablis heeft veel meer mineraliteit in zich waardoor de Chardonnay wijnen uit de Côte de Beaune veel voller en ronder zijn. Enkele grote namen voor de rode wijnen uit dit gebeid klinken hier als een klok; Gevrey-Chambertin, Vougeot, Vosne-Romanee, Morey-Saint-Denis en Chambolle-Musigny. Voor de witte wijnen zijn dit; Meursault en Puligny-Montrachet

Filter
De Côte de d’Or