Wijngebied

WijngebiedAbruzzo

Ter hoogte van Rome en in het oosten van Italië ligt de streek Abruzzo. Iets zuidelijker ligt het gebied Molise. De productie van Abruzzo is aanzienlijk terwijl het wijngaarden areaal van Abruzzo niet verder reikt dan 35.000 hectare. Men kan dus eigenlijk stellen dat Abruzzo qua volume tot de top van Italië hoort. Veel supermarkt wijnen en bulkwijnen werden hier lange tijd via massa productie geproduceerd. Door noeste arbeid en te investeren is dit de laatste jaren aan het veranderen en gaat de kwaliteit omhoog. Een schoolvoorbeeld hiervan is Dario Angelo.

Molise 

Molise heeft veel verwant met  zijn noordelijke buur Abruzzo. De productie is echter zeer beperkt in Molisse, maar net als de Abruzzo vindt de wijnbouw voornamelijk plaats in de kustvlakte. Dit is nodig omdat er een duidelijk continentaal klimaat heerst in het binnenland wat gekenmerkt wordt door warme zomers en koude winters met grote verschillen in dag- en nachttemperatuur. Alleen de zeewind kan deze temperatuurschommeling temperen en een verkoelend effect aan de wijndruiven geven.

Het landschap wordt gekenmerkt door het bergmassief Gran Sasso en het massief Maielle. Dit zijn de hoogste toppen van de Apennijnen en dragen er zorg voor dat zowel Abruzzo als de Molise een heuvelachtig landschap heeft. Beide streken hebben ook te maken met dezelfde druivensoorten. Voor rood zijn dit de Montepulciano (verwar dit niet met de Vino Nobile de Montepulciano, waarbij Montepuliciano verwijst naar een dorp in Toscane waar de druivensoort Sangiovese wordt verbouwd) en de Aglianico.

De Aglianico komen we vaker tegen, deze druif is wijd verbreid in dit gebied. In Abruzzo is deze druivensoort minder belangrijk en gaat alle lof uit naar de Montepulciano druif. Deze geeft, mits de opbrengsten gering blijven, een zeer vlezige, sappige krachtige wijn met veel diepgang en een bijna zwarte kleur. Vooral deze wijnen oogsten steeds meer lof van wijncritici. Ze komen op de markt onder de DOC Montepulciano d’Abruzzo en sinds 2003 zijn ze ook in de hoogste classificatie te vinden, DOCG Montepulciano d’Abruzoo Colinne Teramane. De wijn komt dan voort uit een klein subgebied uit de provincie Teramane gelegen in het Norodoosten van Abruzzo. De wijn die kracht en finesse combineert is zeer geschikt bij rood vlees en diverse pastagerechten. 

Trebbiano Toscane

De witte druif is tegenwoordig de Trebbiano Toscane. Door de hoge opbrengsten heeft hij de favorieten rol overgenomen van Bombino Bianco (Trebbiano d’Abruzzo). De Trebbiano Toscane heeft daardoor gezorgd dat de witte wijnen niet zo gretige aftrek vinden als de rode, ze blijven namelijk ver achter in kwaliteit en komen daarom vaak op de markt als droge niet veelzeggende frisse witte wijnen. 


Hoewel er tegenwoordig ook hier steeds meer geëxperimenteerd wordt met internationale druivenvariëteiten als de Chardonnay en de Cabernet Sauvignon, overigens met goed resultaat, is een groot deel van de producenten trouw gebleven aan het gebruik van de lokale druivensoorten.

1 - 3 van 3
View filtersView gridView list
Images
Stock
Nu besteld, eerstvolgende leverdag in huis.
List price
12,95
9,75
48+ 9,45
144+ 8,70

Deze witte wijn, gemaakt van de Malvasia druif, is heerlijk geurend naar (witte) bloemen, perzik en citrus. Malvasia kent zijn oorsprong in Griekenland, maar wij zijn blij dat deze omarmd is door o.a. Fabulas uit de Abruzzo in Italië. Nabij het National Park Majella worden wijnen gecreëerd met veel oog voor precisie en met respect voor de natuur (o.a. biologisch en biodynamisch gecertificeerd).

Images
Stock
Nu besteld, eerstvolgende leverdag in huis.
List price
12,95
9,75
48+ 9,45
144+ 8,70

Een donderslag bij heldere hemel!!! Normaliter is Montepulciano uit de Abruzzen modern en nogal slapjes, maar Fara van Fabulas is dik, geconcentreerd en beschikt over veel rijkdom. De eerste indruk: hier wordt met zorg en aandacht wijn gemaakt en ook nog op een ambachtelijke manier. De diepe donkere kleur wordt opgevolgd door een onweerstaanbaar bouquet van donker fruit als bramen en vleeskersen. De smaak is vlezig met mooie romige tonen. Een prachtige wijn op zichzelf, maar ook uitermate geschikt bij (Italiaanse) maaltijden.

Images
Stock
Nu besteld, eerstvolgende leverdag in huis.
List price
12,95
9,75
48+ 9,45
144+ 8,70

Dat de Pecorino druif schitterende wijn voortbrengt begint bij de basis. De druif is namelijk al overheerlijk op zichzelf. De schapen (pecora in het Italiaans) hadden deze druiven als lievelingskostje als ze van weides wisselden. Hoogstwaarschijnlijk is de naam hier dan ook uit voortgekomen... Het vergistte druivensap is evenwel nog smakelijker! Deze biodynamische Fecerunt heeft een schitterend evenwicht tussen elegantie, verfrissing en een verleidelijk sappigheid. Verder veel rijp fruit (o.a. peer) en tonen van verse salie en munt.