Bestellijst laden
Chablis 1er Cru Fourchaume
Deze 1er cru Chablis van het domein Vinobles Dampt is afkomstig van de 1er Cru wijngaard Fourchaume. Hiermee bewijst Vinobles Dampt uitgegroeid te zijn tot een ware Chablis specialist! Fonkelend van kleur met een extatische geur en smaak. Klassieke impressies van vuursteen met een sappige en intense afdronk. Ook hier ontbreken de minerale tonen gecombineerd met , groene appel, witte bloesem en wit en geel pitfruit niet. Een wijn die elke wijnliefhebber geproefd dient te hebben! Eventueel met verse kreeft of de allerbest oesters, want het staat vast dat deze combinatie de smaakpapillen in opperste extase zal brengen!!
Het verhaal van de gebroeders Dampt is een modern epos dat bestaat uit ontmoetingen, doorzettingsvermogen en overtuigingen. Ze begonnen op een bescheiden boerderij: een strokelder naast schapen.
Samen met hun vader gingen ze op pad om de Tonnerrois-wijngaard weer tot leven te wekken. Jaar na jaar, oogst na oogst, breiden ze uit, bouwen ze en zorgen ervoor dat de boerderij bloeit.
Beginnend met een paar hectare en een “baal stro”, bieden ze nu een assortiment van Bourgondische wijnen aan die representatief zijn voor de 3 valleien.
HET AVONTUUR VAN DE 3 VALLEIEN
De wijngaard Dampt Frères bestrijkt vandaag de dag de 3 valleien van Yonne, Serein en Armançon.
Éric en Emmanuel Dampt bewerken deze uitgestrekte wijngaard met grote zorg: elk perceel krijgt bijzondere aandacht zodat het al zijn kwaliteiten tot uitdrukking kan brengen. Ze willen graag in hun wijnen, hun terroirs en alle rijkdommen van de 3 valleien presenteren.
Als liefhebbers van precisie en nauwkeurigheid willen de gebroeders Dampt in elke wijn een deel van een erfgoed, een terroir, een geschiedenis tot uitdrukking brengen.
TONNERRE Clos du Chateau VIGNOBLE DAMPT
Nu al een fantastische wijn met een ontwikkeling naar volwassenheid na 4 a 5 jaar. Ongekende kwaliteit met klassieke mineralige chardonnay tonen. Zoals reeds beschreven een aromatische wijn met tonen van bloemen en exotisch fruit die culinair gezien een goede match is bij o.a. vis, schaaldieren, gevogelte en wit vlees.
WIJN & SPIJS TIP.... sommelier Maurice Born
Tongrolletjes met peterselie voor 4 personen
Ingrediënten
50 g witvisfilet (dit kunnen allerlei soorten witvis zijn
van kabeljauw ,heilbot, schar tot koolvis).
1 bosje platte peterselie, alleen de blaadjes, grof gehakt
30 ml slagroom
1 ei
12 sliptongfilets
olijfolie
Bereiden van de tongrolletjes.
Witvisfilet in stukjes snijden en in een keukenmachine tot puree mengen (kort mengen). Voeg de slagroom, het ei en de grof gehakte peterselie toe. Draai tot het mengsel mooi lichtgroen van kleur is. Breng op smaak met zout en peper.
Leg elke tongfilet tussen twee vellen plasticfolie. Plet ze lichtjes met een gladde vleeshamer of de bodem van een zware pan om de vezels te breken en zo de stoomtijd te verkorten. Verwijder het bovenste vel folie en besmeer elke filet royaal met het vis-peterseliemengsel.
Rol de tongfilets op en maak de rolletjes goed dicht door de uiteinden van de folie stevig dicht te draaien, zodat de rolletjes niet uit elkaar kunnen vallen. Leg de rolletjes daarna in de stoompan en laat ze 7 tot 9 minuten stomen.
Verwijder de plasticfolie en snijd de rolletjes in plakjes. Schik de plakjes op individuele borden en giet er een scheutje olijfolie over. Serveer de rolletjes warm of koud met een salade. Ook kan het met verse pasta als hoofdgerecht. (evt. dubbel recept nemen)
Variatietip: Je kunt de peterselie vervangen door verse bieslook of basilicum. Ook kan er een aparte saus bij geserveerd worden van bijvoorbeeld saffraan of basilicum.