Umbrie | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Umbrie

Tussen Toscane, Marche en Lazio ligt de regio Umbrie wat ook wel “het groene hart van Italië” wordt genoemd. Umbrie dankt haar imago aan het vele natuurschoon en een rijke agrarische sector met olijven, linzen, truffels en natuurlijk druiven. De pleinen, in het helder groene landschap met aan de horizon zijn vele heuvels, wekken de indruk op van een balkon wat uitkijkt op een schitterend landschap. De historische dorpen die alle een grote culturele waarde hebben, zijn bijna allemaal terug te vinden in de dalen. Naast deze wonderschone aspecten ondervind deze regio ook een nadeel, het is namelijk de enige streek van Italië die niet direct in verbinding staat met de zee of aan de grens ligt. Hierdoor werd vroeger de handel sterk afgeremd.

Orvieto van Umbrie

De wijn genaamd naar het dorp Orvieto heeft Umbrie echter in de middeleeuwen al op de (wijn)kaart gezet. Deze zoete, geelgouden wijn werd door de pauzen in Rome zeer gewaardeerd. Ook vorsten en kunstenaars prezen deze wijn. Tegenwoordig is deze wijn fris droog van karakter met een prettige typiciteit. Hij heeft een DOC status en is na de Soave de bekendste witte wijn van Italië die wereldwijd wordt geëxporteerd. De wijn kan gemaakt worden van de Verdello. Grechotto en de Canaiolo, maar de bekendste druif die het meest erin wordt verwerkt is de Procanico (de plaatselijke naam voor de Trebbiano). Een mooie wijn die goed bij diverse risotto’s en kruidige visgerechten past.

Sagrantino di Montefalco

Het echte vlagenschip van de Umbrese druiven is toch weer een blauwe variëteit genaamd Sagrantino di Montefalco. De herkomst van deze druif is niet helemaal zeker maar er wordt gedacht dat hij uit Griekenland is meegekomen met Bizantijner monniken. De Sangrantino geeft het leven aan een wijn met een absolute potentie tot het worden van een van de beste wijnen van Italië, maar dan wel uitsluitend in enkele speciale zone’s. Het is dus ook niet verrassen dat deze wijn sinds 1992 tot de hoogste klasse behoort, de DOCG. DOCG Sagrantino di Montefalco rijpt minimaal 29 maanden op fust.

Umbrese klimaat

Rest mij nog het betrouwbare klimaat van het gebied met u te bespreken. Umbrie wordt gekenmerkt door koude winters, overvloedige regen en zachte, droge zomers. Kortom ideale klimatologische omstandigheden om mooie wijnen te produceren die fijn en geurig zijn waarvan de kwaliteit in de wijnjaren weinig varieert. Opmerkelijk en zeldzaam kan men de fijnheid noemen die deze zuidelijke wijnen voorbrengen.

Filter