Priorat | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Priorat

Sinds mensenheugenis wordt tussen de spectaculaire pieken en valleien van Priorat wijn gemaakt. De wijngaarden liggen op 100 tot 700 meter hoogte en zijn aangelegd in terrasvorm op vulkaanachtige kwarts/lei ondergrond. Dit geeft de indruk van een goud-zwart gestreepte tijger huid. De ruwe, onregelmatige rotsformaties maken het mogelijk om wijnstokken aan te planten op de steile hellingen met weinig risico dat ze wegspoelen. De 'tijgerhuid bodem', die men hier ' llicorella ' noemt, bestaat uit rode leisteen met kleine mica (kwarts) deeltjes die de zon sterk weerkaatsen. De bovengrond van verweerde lei en mica is ongeveer 50 cm dik en wanneer deze door regen wegspoelt, blijven de stokken toch in de rotsen verankerd.

Aantrekkelijk agressief

In de hele D.O . vertoont het landschap een eigenaardig aantrekkelijke agressiviteit: de wijnstokken wortelen diep in de kloven van de leibodem , op zoek naar water en voedsel; dit levert een positieve bijdrage tot de kwaliteit van de wijn. De opbrengst is dan ook relatief laag (42 hl/ha), wat resulteert in geconcentreerde wijnen (en gedeeltelijk de hoge prijzen rechtvaardigt). Enkele van de duurste Spaanse wijnen komen vandaag uit deze D.O. Een van hen (Clos l'Ermita) werd in 1995 Spanje's duurste wijn, dat was Vega Sicilia altijd geweest. Nieuwe technieken zorgen ervoor dat de zware, zwarte bewaarwijnen uit deze D.O.C nu ook jonger toegankelijker worden, zodat hun populariteit toeneemt. De streek bezit verder een continentaal microklimaat, getemperd door koude noordenwinden en de warme Mistral uit het Oosten. 

Bakermat van Catalaanse wijn

Priorat is dus de bakermat van de traditionele Catalaanse wijnbereiding. Het gebied kreeg in 1954 een D.O. erkenning. Wijnboeren uit deze regio beschikken over de nieuwste kelderapparatuur en besteden erg veel zorg aan hun laboratoria. Hun marktgerichtheid is echter iets anders. Ze schijnen bereid om te wachten tot de vraag naar krachtige, bijna zwarte wijnen met lange houdbaarheid, die altijd het handelskenmerk zijn geweest van Priorat , weer aantrekt. Een groepje enthousiaste afnemers houdt hen momenteel gaande en met moderne rosados en witte wijnen maken op efficiënte wijze hun intrede in de exportmarkt. De stijl van de rode Priorat is in de loop der jaren weinig veranderd, maar dankzij verbeterde technieken is de kwaliteit er wel sterk op vooruit gegaan. Hierdoor heeft Priorat samen met Rioja de hoogste classificatie, wel te verstaan de D.O.C.

Filter
Priorat