Penedes | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Penedes

Penedès ligt ten zuidwesten van Barcelona. De bodem bestaat er voornamelijk uit kalksteen. Penedès telt wel 121 inheemse druivenvariëteiten, en geïmporteerde variëteiten. De diversiteit aan wijnen is dan ook groot en enkele van deze wijnen kunnen zich meten met de beste van Rioja. Het meest bekend is Penedès echter vanwege de mousserende wijnen genaamd Cava. Aanvankelijk bracht men de wijnen als champañas op de markt, maar de champagne huizen in Frankrijk maakte hier bezwaar tegen, omdat zij –terecht- vonden dat de naam champagne alleen behoort bij wijnen die ook werkelijk uit de streek komen. Daarom spreekt men in Spanje nu wel van Cava, refererend aan de plaats, de kelder, waar ze worden gemaakt. 90% van deze mousserede wijn is afkomstig uit Penedès. Vreemd is het niet dat 80% van de wijngaarden daarom beplant is met Macabeo, Xarel.lo, Parellada en Chardonnay.

Druivenrassen in Penedès

De belangrijkste druivenras voor dit wijntype is de Xarel-lo, welke aan de wijnen alcohol en kleur geeft. De Macabeo (of Viura) geeft de wijn finesse en elegance. De Parellada, die tegen hellingen groeit voegt souplesse en aroma toe. De roze wijnen (men spreekt daar nooit van rosé als het mousserende wijnen betreft!) worden gemaakt door toevoeging van een deel Cariñena of Garnacha tinta.

De Cava

In moderne wijnbedrijven worden de druiven in horizontale persen geperst en gevinifieerd in roestvrijstalen kuipen met temperatuurcontrole en regeling. De verdere vinificatie is dezelfde als die van de klassieke methode van champagne bereiding. De jonge wijn wordt voorzien van een toevoeging van suikers en gistculturen., vervolgens gaat de jonge wijn op fles (een stevige, zoals die ook voor Champagne wordt gebruikt) en wordt het tijdelijk gekurkt. De flessen legt men daarna in diepe kelders, waar ze één tot meerdere jaren verblijven.

In de fles ontstaat een tweede gisting, waarbij de toegevoegde suiker uiteenvalt in alcohol en koolzuurgas. Door de gisting ontstaat er depot wat men wil verwijderen. De flessen worden hiertoe successievelijk meer en meer op hun kop gezet. Dit doet men door de flessen een korte draai te geven en hem dan iets rechter te plaatsen in een houten rek waar de hals van de fles in past. Door de draai komt het depot los van de wand en zakt iets verder naar de kurk. Als de fles tenslotte helemaal op zijn kop staat  bevriest men zeer snel in een stikstof bad de top van de fles en plaats hem rechtop. Als men de kurk verwijdert schiet door de druk van het koolzuurgas de ijsprop me depot eruit. Vervolgens vult me de fles op met oudere wijn met meer of minder suiker ,afhankelijk van het smaaktype wat men wenst, en sluit men ze af met de definitieve kurk en muselet. 

Er zijn eindeloze beschouwingen gewijd aan de verdiensten van de cavas en die van Champagne. In het algemeen kan men stellen dat de cavas wat zachter, voller en fruitiger zijn, terwijl champagne wat levendiger is en meer finesse bezit. Welke van deze beide wijnen men lekkerder vind, is een kwestie van persoonlijke smaak en daarover valt, zoals het spreekwoord terecht zegt, niet te twisten. In ieder geval staat wel vast dat een cava de helft kost van champagne!

Filter
Penedes