Bestellijst laden
Somontano
Op de uitlopers van de Pyreneeën in de provincie Huaca ligt het district Somontano. Net zoals het Italiaanse Piëmonte betekent Somontano “onder de berg”. Het is een prachtig overgangsgebied tussen de Pyreneeën en de Ebrovallei. De grootste stad in het gebied is Barbastro. De stad telt 16.00 inwoners en ligt slechts 80km van de Franse grens.
De indrukkende dalen en kloven die verspreid liggen in het gebied zijn vergeven van grotten en tunnels uit de steentijd. Veel van deze grotten bevatten grotschilderingen en handgereedschap uit deze tijd. Het wijn maken is echter pas serieuze vromen aan gaan nemen met de komst van de Romeinen in de Middeleeuwen.
Inheemse en buitenlandse druivensoorten
Na een lange strijd door lokale wijnbouwers heeft het district sinds 1983 een D.O. Status. Sindsdien heeft de D.O. indrukwekkende resultaten laten zien. De wijngaarden liggen in de uitlopers van de Aragonese Pyreneeën en beschikken over een ideale hoogte en klimaat. De wijnen worden gemaakt van dertien inheemse en buitenlandse druivensoorten. De traditionele Moristel is een exclusiviteit in dit gebied. Samen met de Parraleta worden ze gebruikt voor rode wijnen. Deze geven het karakter aan de wijn. In het algemeen zijn ze diepgekleurd met een hoog tannine gehalte en een juiste zuurgraad waardoor ze de nodige structuur bezitten waardoor ze in veel gevallen beschikken over een lang leven.
Witte wijnen worden naast de internationale rassen gemaakt van de inheemse Alcoñón. Er ontstaat dan een levendige frisse witte wijn met een stevige body en bleke kleur. Rosés worden ook geproduceerd in dit gebied en hebben een breed scala aan kleuren en zijn fruitig en fris. Kortom er wordt in Somontano gebruik gemaakt van een mix van oud en nieuw. Hierdoor ontstaan er wijnen met een niet Spaans karakter.