Al eerder informeerden we over deze opvallende Bulgaarse, rode wijn uit het nauwelijks bekende Bulgaarse gebied “Bessa Valley”. De grondlegger en drijvende kracht achter deze wijnen, Graaf Stephan van Neipperg eigenaar van o.a Grand Cru Classé Chateau Canon de la Ga elière, La Mondette en Clos de l’Oratoire, werd zelfs uitgeroepen tot wijnmaker van het jaar 2011…
Oog voor detail
Niet alleen uit de zorg voor de wijngaarden en de strenge kwaliteitscriteria tijdens de oogst blijkt zijn oog voor detail. Ook de vinificatie verloopt naar het voorbeeld van z’n Franse succes formule. Het verbaast menigeen dat de vergisting van de met de hand geselecteerde en geoogste druiven plaatsvindt in betonnen tanks. Een ouderwetse methode wanneer men bedenkt dat veel bedrijven de laatste decennia zijn overgestapt op roestvrij stalen tanks. Maar Stephan licht dit nader toe. “Beton is goed schoon te houden en is ideaal om te koelen. Mijn chateaux als Canon de la Ga elière, La Mondette zweren ook nog steeds bij betonnen tanks. En kijkt U eens naar een ander chateau van wereldklasse…. Chateau Pétrus laat zijn wijn tot op de dag van vandaag ook nog op beton vergisten.” Dat de nauwgezette vinificatie receptuur geheel volgens Frans plan verloopt komt ook naar voren door de aparte vinificatie.
De vinificatie wordt net zoals bij z’n grands crus afgestemd per druivensoort en per cuvée. Hierdoor worden de specifieke eigenschappen van elk perceel en van elke druivensoort optimaal bewaard. De zogenaamde ‘cuvaison’ varieert bij Stephan’s ENIRA selectie van 25 tot 40 dagen, terwijl bij de meeste châteaux dit zo’n 14 tot 21 dagen in beslag neemt. Dit alles komt de rijkdom van de wijn ten goede.
Ook besteedt de Graaf veel aandacht aan zorgvuldige houtlagering. Hij kan beschikken over de barriques van Château Canon de la Ga elière Grand Cru Classé en Clos de l’Oratoire Grand Cru Classé. De barriques van Frans eiken, afkomstig uit Alier en Nièvre, worden ter plaatse gecontroleerd alvorens zij op transport gaan naar Bulgarije. Voor zijn ENIRA selectie zet hij elk jaar vaten in van deze Grands Crus. De houtrijping duurt afhankelijk van de wijn 12 tot 15 maanden.
Topprestatie
De dynamiek, de uitstraling en het vakmanschap maken het niet onwaarschijnlijk dat de topprestatie wellicht zal bijdragen om dit oeroude stukje wijnland Bessa Valley weer op de wereldwijnkaart te zetten. Graaf Stephan von Neipperg is op dit moment een van de meest invloedrijke wijnmakers in dit voormalig Oostblokland. Begeesterd, innovatief en zeer actief. Stephan hee , als adviseur en als producent van Grands Crus Classés, z’n handen vol. Zoveel is duidelijk…...
Dat vele de enira opmerkelijk vergelijken met de grand cru classes uit st emillon zal wel niet helemaal toevallig zijn…. Daarom zijn we er trots op dat we de hand hebben weten te leggen op een kleine partij van deze Bulgaarse wijn. Een must voor de verwende wijnliefhebber die eerder kiest voor de klasse van het onbekende.
Een succesverhaal dat “will be continued….” waarvan de prijs/kwaliteit verhouding opmerkelijk gunstig is. Op de voet gevolgd door de familie Storms vanwege z’n onberispelijke kwaliteit…