Nederland is de laatste jaren overspoeld met roséwijnen van een twijfelachtige kwaliteit, vaak met schroefdop, waarbij ontkurken niet meer nodig is. Gelukkig maar dat er nog familiebedrijfjes bestaan die weigeren hier aan deel te nemen. Waar het ontkurken tot een traditie is verheven en waar schroefdoppen uit den boze zijn. Een kans ! Vooral voor de roséwijnen van klasse. De rosé’s, die wij U hier presenteren, mogen gezien en daarom vooral ontkurkt worden. Het zijn zuivere raspaarden.
FRUIT D’ETE: EEN BUITENBEENTJE OM VAN TE SMULLEN
Rosé of is het licht rood….
Eerst meer over ’n buitenbeentje dat zo goed gemaakt is dat ie eerder aan een licht rode wijn doet denken... Zonder twijfel is dit de ontdekking van het jaar voor diegenen die nu echt iets anders willen. Want het is algemeen bekend dat massa’s mensen rosé’s drinken die ontstaan door rode en witte wijn te assembleren. Een echte rosé herken je altijd aan één goede eigenschap: zijn fruitigheid, aan de geur en de smaak van verse rode druiven. Bovendien is het een frisse en lichtroze vaak zalm-achtig gekleurde wijn waarvan een enkeling neigt naar het licht rood. Deze laatste mag best zeldzaam genoemd worden omdat hij naast zijn fraîcheur over meer diepgang in zijn smaakvariatie beschikt. Daarom ook deze Storms selectie die als het ware het rode fruit van de zomer in geur en smaak vertegenwoordigt. Proefondervindelijk heeft men hem de naam‘fruit d’été’ toegekend. De nauwelijks bekende wettelijke protectie “Indication Géographique Protegée Côtes de Lastours” onderscheidt de Grand Seigneur “Fruit d’été”selectie tenslotte in kwaliteit en herkomst.
DE HERKOMST
Het Lastours gebied is betrekkelijk klein. Je vindt het ten noord/oosten van Carcassone in het departement Aude in een stille, heuvelachtige streek met veel piepkleine dorpjes. Men ontdekte het kwaliteitspotentieel “dankzij” de inspanningen van Alain Maurel. Hij is de stimulator…Optimaal wordt hier gebruik gemaakt van de uitstekende ondergrond. Compacte harde kalklagen in combinatie met de wat zachtere mergel. Hier voelt ‘onder invloed van zowel de Middellandse Zee als de Atlantische oceaan’ de Syrahdruif zich thuis “tout court” om zich te transformeren tot een rosé die zijns gelijke niet kent.
HOOGWAARDIG ALTERNATIEF
Een gegeven is dat Provence hét begrip in de rosé wereld is. Niemand zal dat betwisten. Er is namelijk geen enkel gebied in de wereld waar dit wijntype zoveel wijnliefhebbers weet te bekoren. Ik kan dan ook niet ontkennen dat er ergens anders zo serieus met rosé wordt omgegaan als hier. Er is helaas ook een kanttekening aan dit succesverhaal…. De beste rosé wijnen vinden namelijk de weg naar de plaatselijke, dorstige toerist die veelal in het bezit is van een 2e (vakantie)huis in Provence. Niet gek met bijna 3000 zonuren per jaar! Het probleem komt pas aan de orde wanneer we de zomer in ons glas willen (her)beleven in eigen land. De alom geprezen reputatie van de Provence wordt dan zelden in Nederland waar gemaakt. De karakteristieke, pipse kleur weerspiegelt tegenwoordig eerder de “pipse kwaliteit” op de Nederlandse markt. Een Storms selectie mét karakter die zorgt voor een hoogwaardig alternatief mag dan ook niet ontbreken in de aanloop naar de zomer. Een roséwijn die wederom de smaakpapillen in opperste extase weet te brengen.
De natuurzuivere roséwijnen van Johanninger kunnen zich meten met de top rosé’s uit Provence. Niets is aan het toeval overgelaten. Het allerbeste druivenmateriaal (met als basis de Pinot Noir) wordt handmatig geselecteerd en levert een zeer lichte, zalmroze roséwijn op die ondanks zijn frivole verschijning zich stoer in het glas gedraagt. Een roos maar dan in andere vorm. Delicaat, weelderig en te allen tijde verfijnd!! Zelfs de PN&P rosé die een opvoeding van maar liefst 12 maanden op barrique heeft ondergaan voldoet aan deze eisen…
Het resultaat heb ik in een handig proefpakket van 6 flessen verpakt van € 61,90 voor €44,80
Doen…………….