De opmars van Nederlandse wijnen. Van hobby tot professionalisme | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

De opmars van Nederlandse wijnen. Van hobby tot professionalisme

FRUCTUS Vinea Cura
15,95
14,50
48+ 14,06
144+ 12,94
(tijdelijk) uitverkocht
Witte wijn
Limburgse wijn 2020

Gevinificeerd en gebotteld door Stan Beurskens. St. Martinus, Vijlen.
Beschermde en geografische aanduiding Limburg.

FIRMUS Vinea Cura
17,99
14,99
48+ 14,54
144+ 13,38
(tijdelijk) uitverkocht
Witte wijn
Limburgse wijn 2017

Gevinificeerd en gebotteld door Stan Beurskens. St. Martinus, Vijlen
Beschermde en geografische aanduiding Limburg.

POPULUS BARRIQUE Vinea Cura
19,51
16,50
48+ 16,00
144+ 14,72
(tijdelijk) uitverkocht
Witte wijn

Gevinificeerd en gebotteld door Stan Beurskens. St. Martinus, Vijlen.
Beschermde en geografiische aanduiding Limburg.

Ongekend wat een diepgang. En wat een verrassing, naast de druivensoorten Souvignier Gris hebben ze het ook aangedurfd om de wijn 9 maanden nieuw eiken (Franse barriques) mee te geven! Klassieke basis die zeker niet onderdoet aan de bekende wijnen uit de gereputeerde wijnlanden. Wederom een bewijs dat ons land als klein wijnland groots kan zijn. Perfecte maatijd begeleider, maar ook schitterend op zichzelf!

De opmars van Nederlandse wijnen. Van hobby tot professionalisme Zorgwijngaard Vinea Cura is sinds 2012 een innovatief bedrijf binnen de gemeente Peel en Maas. De Latijnse naam Vinea Cura betekent in het Nederlands ‘de wijngaard is de zorg’. Deze naam kan op twee manieren geïnterpreteerd worden: er moet zorg aan de wijngaard besteed worden om deze productief te houden, maar de wijngaard biedt ook allerlei werkzaamheden voor zorgbehoevende deelnemers. Hoewel de wijnbouw de spil in het bedrijf is, zullen ook de facetten toerisme en horeca een aandeel hebben.

Proost ! Stan Beurskens, directeur van de wijngaard St. Martinus in Vijlen, nipt van de 2 milieuvriendelijke witte wijnen die hij speciaal voor zorgwijngaard Vinea Cura creëerde : de witte Cuvée Fructure:‘Mooi vol’ zegt hij bijna lyrisch,‘Goed gebalanceerd en toegankelijk droog’. En dan hebben wij het nog niet gehad over de Cuvée Firmus met z’n zijde zachte smaak variatie, lichte muskaattoon bloemige geur, fruitige smaak en verkwikkend zuurtje.

May en Emile van Heijningen Ik vind ze beide lekker, deze selecties waar 120 jaar aan kruisingen en testen aan vooraf gingen. Bij de teelt van de druiven, ontstaan uit kruisingen tussen de Europese cultuurdruif ‘Vitis vinifere’ en Amerikaanse wilde druivensoorten, nemen de risico’s op schimmels aanzienlijk af. Omdat ze ook twee weken eerder rijp zijn, doen ze het uitstekend in koudere regio’s. De witte Solaris, met als een van de vele voorouders een wilde druif uit Siberi rijpt zelfs drie weken eerder dan de traditionele, vroeg rijpende variëteiten. En de wijnen die ervan gemaakt worden, mogen er wezen. Gekoesterd en verzorgd door zorgzame handen in de wijngaard ‘Vinea Cura’ bij de familie Heijningen. Daar waar cliënten, met een zorgvraag naar (arbeidsmatige) dagbesteding, op eigen niveau en naar eigen behoefte participeren in verschillende werkzaamheden die het bedrijf te bieden heeft. Denk daarbij aan de werkzaamheden in de wijngaard, het verzorgen van boerderijdieren en het bedienen van gasten op hun sfeervolle terras. Overigens, toont de uitstekende zorg voor de veredelde druivenrassen-Johanniter en Solaris- aan dat zij bijna 100 % schimmel resistent kunnen zijn terwijl de CUVÉE FIRMUS uit het nieuwe ras Souvignier Gris een vergelijkbaar beeld vertoont.

De trotse zilveren prijswinnaars. Chapeau voor deze wijnboeren pur sang uit het Limburgse Beringe. Mede dankzij die kruisingsproductie is de Nederlandse wijnbouw sinds 1998 gegroeid van 50 hectare vooral in Limburg, naar 300 hectare nu. Zo’n tachtig Nederlandse wijnboeren experimenteren er duchtig op los met nieuwe rassen. Ook vallen de Nederlandse wijngaarden steeds meer op tussen de overvloed aan wijnen uit traditionele wijngebieden. Opvallend is ook een onlangs behaalde onderscheiding van een van die Nederlandse wijnboeren. Verbaasd en trots is het gevoel in de ‘zorgwijngaard’ die de eer ten deel viel. Alom een kroon op het succes van een zinvolle ‘wijngaard’ dagbesteding bekroond met een zilveren medaille in Wenen. De creatie CUVÉE FIRMUS is de kroon op hun noeste werk en bekroond met de: International Wine Challenge A.W.C. Vienna Silver 2016. May en Emile van Heijningen en zo’n 16 vaste deelnemers aan dagbesteding zijn er nog steeds een beetje beduusd van. ”Het was pas de eerste oogst die in een koelwagen vervoerd werd naar de uitstekend ingerichte vinificatie kelders van het wijndomein St. Martinus in Vijlen. Oenoloog Stan Beurskens ontving kerngezond oogstmateriaal en dankzij dit samenwerkingsverband konden zij alsnog aantonen waartoe hun gouden handjes in staat zijn. In het Limburgse Beringen zien wij pas goed hoe een (zorg)wijngaard mooi samen kan gaan met zorg voor mensen met een verstandelijke beperking of psychische problemen. Iedereen telt mee, iedereen hoort erbij. Zo zorgen zij samen met 16 cliënten en tal van vrijwilligers voor een nieuwe wijn revolutie. Tot in de puntjes verzorgd, grond, wijnrank en druiventros alsof hun leven ervan af hangt. Chapeau voor deze wijnboeren pur-sang die u‘via nevenstaand proefpakket ’een beetje beter leert kennen. Doe het uit passie!!  Overigens, de createur van de wijnen uit Beringen studeerde oenologie aan de universiteit van Stellenbosch (Zuid Afrika) en Giesenheim(Duitsland) en deed ervaringen op in Australië, Chili Tasmanië en Nieuw Zeeland.

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen