Bordeaux moet op zijn tellen passen | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895
kwaliteitswijnen
bezorgen en afhalen
uit eigen voorraad
rechtstreeks van wijnhuis

U bent hier

Bordeaux moet op zijn tellen passen

GRAND SEIGNEUR MERLOT-CABERNET SAUVIGNON
€6,35
€4,79
48+ €4,65
144+ €4,27
Rode wijn
central valley 2018

Pascal Marty is de nieuwe man achter de successtory van Grand Seigneur. Hij volgt de Fransman Stephane Maique (voormalig oenoloog van St. Estephe, Chât Calon Ségur (grand cru) , Chât Meyney (cru bourgeois) en Château de Pez (cru bourgeois) op. Pascal Marty's erelijst is wellicht nog indrukwekkender. Voor maar liefst 14 jaar was hij de man achter het succes van de globalisering van het wereldberoemde wijnhuis Baron Philippe de Rothschild S.A.

Klik hier voor de publicatie van Onno Kleyn in de Volkskrant

Vinoloog Alex Storms (Junior) van de wijnacademie bezocht in het afgelopen jaren ruim 150 wijnboeren in Frankrijk. Speciaal de wat kleinere wijngaarden, waar met meer respect voor de natuur kwaliteitswijnen worden gemaakt, trokken zijn aandacht. Zodoende kwam hij ook in contact met de ambitieuze wijnmaker en mélangeur Stephane Maique die als oeonoloog zorgde voor de successtory van enkele beroemde châteaux uit de Médoc: namen die voor zich spreken, Château Calon Ségur (grand cru), Château Meyney (cru bourgeois) Château de Pez (cru bourgeois) waarin de hand van de meester een belangrijk aandeel had.  [node:title] St. Estephe wijnen genieten een wereldfaam… Alex volgde deze gepassioneerde wijnmaker van goede komaf en verleidde hem tot het creëren van een superieure biologische Grand Seigneur selectie. Een rode kwaliteitwijn met een Appellation Contrôlée die z’n gelijke niet kent… Stephane Maique past uitsluitend de ‘ecologische werkwijze’ toe, waarbij kunstmest, insecticiden, pesticiden en ‘SO 2’ absoluut en consequent geweerd worden. Kortom, onkruid verdelgende middelen zijn uit den boze voor deze opmerkelijk EKO wijn. De prijs/kwaliteitverhouding is bovendien opmerkelijk......

ASSEMBLEREN IS EEN KUNST

Met de beproefde successtory uit de Médoc assembleert en selecteert Stephane Maique ‘Grand Seigneur’ uit het beste druivenmateriaal om een product met een eigen gezicht te creëren van een constant hoge kwaliteit. Het grote handelshuis doet dat met andere intenties omdat de markt daartoe dwingt en vooral onder dwang van grote supermarkten. Om grote markten met enorme afzetvolumes te kunnen bedienen, moeten de wijnen van de handelshuizen heel nauwkeurig voldoen aan bepaalde markt-eisen, zoals type, smaak, kleur, (constante) kwaliteit en prijs. Daarnaast is het belangrijk om te weten hoe men in een bepaald land met wijn omgaat. Aan een land waar de wijn heel jong wordt gedronken, moet een totaal ander type worden geleverd dan aan een land waar men hem nog graag eerst een paar jaar laat rijpen. Kortom, computer gestuurde -SMAAK- software programma’s bepalen de toekomstige, onnatuurlijke en opgefokte smaak van de consument. En hierin wil Stephane Maique geen aandeel hebben. De keuze voor terroir wijnen is voor hem daarom ook een vanzelfsprekendheid en daarom wil hij ook niets te maken hebben met deze gemanipuleerde en opgefokte wijnen.
 

Stephane Maique Mélangeur/Marieur pur sang…

[node:title] Gelukkig maar dat er een van die Bordelaise Mélangeurs of Marieurs van goede komaf zich gevestigd heeft in Chili die het assembleren verheven heeft tot een kunst. Een kunst die slechts door een enkeling in Chili uitgeoefend wordt. Hij Stephane Maique is een van die createurs van terroir wijnen van het zuiverste ras. De kleine Franse wijnboeren noemen het dan ook: “L’art de couper les vins” En het is een heel werk! Ook voor de Grand Seigneurneemt Stephane Maique zich alle tijd en neemt hij als voorbeeld zijn succesvolle werkmethode uit de Médoc. Het gebruik van de Bordelaise druivenrassen is onontbeerlijk en zelfs een must. Deze worden afzonderlijk geoogst, geperst en gegist. Daarna wordt uit deze rigoureuze selectie dé ‘Cuvée’ samengesteld. Grand Seigneur wordt zodoende gecreëerd uit het beste druivenmateriaal afkomstig van de beste percelen. De specialist die een perfecte ‘neus’ heeft is het wel toevertrouwd. Hij behoort tot een zeldzame groep meesters in het bespelen van de smaakpapillen waaraan Médoc zijn wereldreputatie te danken heeft.


KERNGEZOND BASISMATERIAAL ANALYSES

[node:title] Natuurlijk kan de mélangeur van vandaag over een heleboel kennis en technische hulp beschikken. Grondige analyses zorgen ervoor dat de wijnen met een teveel of te weinig aan alcohol, suikers, zuren en tannine direct al van de assemblages worden uitgesloten en via de grote handelshuizen wereldwijd worden afgezet. Uit onderzoeken weet Stephane Maique als geen ander alles over de conditie van de wijngaarden, hun leeftijd, opbrengst en gezondheid van de bodem, wijnstokken en druiven. Hij scheidt het kaf van het koren. Dat is belangrijk voor de Cuvée Grand Seigneur. Want een leuke, ronde wijn die in februari/maart na de oogst een mooie ontwikkeling te zien geeft, kan maanden of jaren later opeens slap, week, krachteloos worden en een ranzige smaak vertonen. En dat is juist wat Monsieur Stephane Maique wil vermijden. Aan het kerngezond basismateriaal gaan daarom rigoureuze selecties vooraf alvorens zij door het leven mogen gaan als Grand Seigneur. Alle pijlen zijn gezet op z´n beproefde methode uit St. Estephe: de Cabernet Sauvignon en de Merlot samen te smelten tot een harmonisch geheel. De nieuwe biolo-gische rode kwaliteitswijn mag zich daarom verheugen in een toenemende belangstelling van trouwe Médoc wijnliefhebbers. Ondanks deze hulp is het toch in de eerste plaats de mélangeur Stephane Maique die deze assemblage maakt. En niet de wetenschap. Wijn kan men niet in een computer stoppen. Wijn is een onberekenbaar natuurproduct. Zonder kennis en ervaring van de mélangeur, zijn oog, zijn neus, zijn smaak kan geen mooie wijn ontstaan. En dat het niet persé een Bordeaux behoeft te zijn bewijst deze wakkere Fransman…

In feite zijn er twee factoren die bij de assemblage van Grand Seingeur van fundamenteel belang zijn: het specifieke vakmanschap van de mélangeur Stephane Maique en de natuur. De laatste kan voor het assembleren heel wat roet in het eten gooien. De belangrijkste druivenrassen van Grand Seigneur zijn de Cabernet Sauvignon en de Merlot. Welnu, in een jaar dat de Merlot het heel goed doet (Merlot-jaar) komt er een andere Grand Seigneur uit het vat dan in een echt Cabernet Sauvignon jaar. Hetzelfde geldt voor de koude of warme jaren. En als het achter elkaar slecht zou gaan in de Cachapoal Valley, dan kan het zelfs weleens gebeuren dat Grand Seigneur een oogstjaar overslaat. Het zorgvuldig, door assemblage  [node:title] opgebouwd ‘uniek’ kwaliteitsniveau is een must. Immers, als de natuur het laat afweten, heeft zelfs de kundigste wijnsamensteller niets meer in de melk (wijn) te brokkelen. Een mooie samengestelde Grand Seigneur is een meesterwerk. En zo’n samenstelling geschiedt met de allergrootste zorg. Een voorbeeld vormt de assemblage van de nieuwe selectie van Grand Seigneur, waarvan de rijping voor 1/3 gedeelte op barriques van europees eiken plaats vindt. Afhankelijk van de kwaliteit van de geoogste druiven worden een zestigtal van deze rijpingsvaten gevuld met jonge wijnen van de Cabernet-Sauvignon en de Merlot uit de Cachapoal Valley van verschillende geselecteerde wijngaarden. Sommige zijn vroeg geoogst, andere laat. Er zitten vooral wijnen tussen die streng gecontroleerd worden op kwaliteit.

RIJPINGSPERIODE VAN MAAR LIEFST 4 JAAR

[node:title] De druiven zijn zacht geperst om optimaal de aroma’s te onttrekken aan het gistende sap maar ook om fluweelzachte smaakvariaties te creëren. Het rijpingspotentieel is volop aanwezig waarbij tannines de ruggengraat vormen voor een grote toekomst. Pas na 4 jaar wordt hij aangeboden aan een select gezelschap van wijnliefhebbers. Uit den boze is het om hem te jong te drinken en daarom ondergaat de Grand Seigneur naast een vatrijping nog een flesrijping van maar liefst 3 jaar. Dan pas wordt hij aangeboden aan de Storms wijnliefhebbers die eerder kiezen voor traditie en niets voelen voor de alom bekende confectie wijnen. Geheel op dronk met een bewaarpotentieel van maar liefst 10 jaar of meer… Tijdens zijn werk her en der ‘geplukt’ uit het beste oogstmateriaal en bijzonder de moeite waard om diverse redenen: kwaliteit en karakter, curiositeit en natuurlijk om de ideale kwaliteit, karakter en buitengewoon goede prijs-kwaliteitverhouding. En alleen al daarom mag Bordeaux op z’n tellen passen…

[node:title]