Naast het fraai alternatief op Moscato d’Asti nu ook een rode variant
Vooral in de zomermaanden zijn de traditionele, sprankelende witte en rode wijnen vaak te hoog in alcohol. De meeste zijn droog en minder geschikt als begeleider van zoete lekkernijen. Diegenen die kiezen voor originaliteit kunnen het beste een Moscato d’Asti of een rode Brachetto d'Acqui nemen. Mijn keuze is echter nu gevallen op z’n rode variant. Een betere afsluiting van een gesoigneerd diner kan ik me haast niet voorstellen. Het etiket spreekt bovendien voor zich…..Een bouquet rozen siert daarom de lading van deze nieuwe lekkernij.
DE TIJD IS RIJP VOOR DE INTRODUCTIE VAN EEN RODE VARIANT...
Na de succesvolle introductie van het witte alternatief op Moscato d’Asti ontstond vanzelf de vraag naar een rode variant waarbij vakmanschap voorop staat.Volgens de legende werd reeds ten tijde van de Romeinen in Piemonte een rode dessertwijn geproduceerd die de sensuele fantasie prikkelde. Het was de voorouder van het druivenras Vinum acquense die gecultiveerd werd tot een beroemdheid. Zelfs Cleopatra, de aartsvijand van het Romeinse rijk had er baat bij. Nu pas... wordt de reputatie als rode dessertwijn alom gewaardeerd. Brachetto ‘de opvolger van dit oeroude druivenras’ mag zich daarom verheugen in een toenemende belangstelling.
UNIEKE KLIMATOLOGISCHE OMSTANDIGHEDEN
De rotsachtige Italiaanse bergen, in de volksmond ook wel de ”aroma bergen” genoemd, en zijn uitlopers genieten van unieke, klimatologische omstandigheden. Ik vind het echter vreemd dat de Italiaanse wijnwet zich beperkt tot Asti en Alexandrië en een klein stukje rechts van de rivier de Belbo. Deze wetenschap inspireerde mij om op zoek te gaan naar die onbekende rode dessertwijn. Mijn werkterrein bevond zich aan de voet van deze beroemde bergen net buiten deze beroemde herkomst bescherming. Na een lange proefondervindelijke ontdekkingsreis kwam ik tenslotte terecht bij een wijnboer pur sang die naast de selecte Barolo, Barberesco, Barbera, Nebbiolo en Dolcetto beschikt over een fraai alternatief op Moscato d’Asti en een rode dessertwijn uit het oeroude ras Brachetto. Overigens, in de webshop storms.nl staan er twee proefpakketten vermeld met genoemde wijnen als inhoud.
THUISBASIS VOOR Brachetto
In het hart van de Piemonte streek, in Santo Steffano Belbo, is de thuisbasis van wijnboer Bosio. Al meer dan honderd jaar. Hier worden de druiven nog met de hand geplukt en worden deze ondersteund door een zeer deskundig team oenologen. Met gepaste toewijding worden o.a. de Brachetto druiven verbouwd op de rotsachtige uitlopers. Heel vroeger werden hier zelfs met behulp van explosieven gaten in de rotsachtige bodem gecreeërd. Het doordringen van wortels tot de voedzame klei en kalkachtige ondergrond is namelijk een must om te komen tot het beoogde resultaat. Zij zijn namelijk bepalend om het aromatische karakter van het oerras Brachetto te optimaliseren. De Rosso Brighela is hier een duidelijk bewijs van .... Wat is een leven zonder verlokkingen? Een ontmoeting met de Brighela Rosso Dolce blijkt een onverwacht genoegen. Deze wijn vormt het verfijnde sluitstuk van een voortreffelijk diner. Brighela Rosso is het synoniem voor Brachetto d'Acqui en is van dezelfde hoge kwaliteit en kent *geen grenzen in z’n toepassingsmogelijkheden. Echte liefhebbers van toetjes komen hem vanzelf tegen en deze wijn brengt hun smaakpapillen in opperste extase. In hun favoriete sterren restaurants mag hij dan ook niet ontbreken. Of thuis met goede vrienden. Maar dan altijd ‘after dinner’, want.....“Incredible things always happen after dinner”
SPANKELEND ROOD EN WIT...
Net zoals de beroemde buren beginnen zowel de witte als de rode Brighela als mousserende wijnen. De gisting wordt onderbroken, waardoor een natuurlijk restzoet achter blijft. Door deze methode ontstaan de lichtparelingen en de fris lichtzoete smaak, terwijl het alcoholgehalte door de onvergiste restsuiker 4,5 % blijft. In vergelijking met de DOCG Brachetto d’Acqui en de Moscato d’Asti zijn zowel de rode als de witte Brighela frisser, eleganter en iets minder in alcohol. Juist het frisse van zowel de Moscato als van de Brachetto maakt deze ideaal om een maaltijd mee af te sluiten. Maar ook goed koud uit de koelkast geserveerd zijn zij heerlijke (zomer) aperitieven, zoals de Italianen hem graag drinken. Tenslotte serveer ze altijd in een Champagne-glas en altijd op een koude en goede temperatuur (5-6 C). Overigens, naast de Brighela rood en wit voeren wij óók een sprankelende witte wijn van Arione, die in onze publicatie nog wel eens in de verdrukking komt. Vandaar de toevoeging van deze opmerkelijke witte wijn aan proefpakket A.