Kroatië | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Kroatië

Kroatië is erg geliefd als vakantie- en wijnland. Het land grenst aan Bosnië - Herzegovina, Hongarije, Montenegro, Servië en Slovenië en deelt de Adriatische zeegrens met Italië. Kroatische wijnen zijn in het algemeen bij de meeste wijndrinkers nog redelijk onbekend...  Wat de meeste mensen niet weten is dat Kroatië één van de oudste wijngebieden ter wereld is.

Filter
Kroatische wijngebieden

De wijnbouw in het huidige Kroatië bestond al honderden jaren voor de opkomst van het Romeinse Rijk. Daarbij maakt de geografische vorm van  Kroatië het ook nog eens een boeiend en veelzijdig wijnland. Kroatië is namelijk te verdelen in twee zones: in het noordoosten heeft wijnland Kroatië een landklimaat en in de kuststreken een mediterraan klimaat. Dit draagt uiteindelijk bij aan de uitzonderlijke natuurlijke omstandigheden en de grote diversiteit aan wijnen die men er verbouwd. 

Het succes van Kroatische wijnen

De grote hoeveelheid inheemse druivensoorten die de productie van kwaliteitswijnen (ongeveer 60 procent van alle wijnen) mogelijk maken zorgt ervoor dat de wijnliefhebber veel verrassingen tegenkomt.  In het noorden worden de bete resultaten bereikt met de witte druivenvariëteiten en de rode wijnen komen tot stand in het zuiden/kuststreek. Nog niet zo heel lang geleden is bekend dat hier de wieg stond van de zinfandels en de primitivo’s. De plavac mali is namelijk de moeder van deze druiven en kent zjjn oorsprong dus in Kroatie

Niet alléén wijn…

Als we kijken naar de productie van wijnvaten is behalve Frankrijk ook Kroatië een belangrijke leverancier van eikenhout. Vooral uit Slavonië, niet te verwarren met Slovenië. Slavonië ligt in het midden van continentaal Kroatië. Dit eikenhout staat in de regel dan ook aan de basis als de wijnen (net als bij veel Italiaanse wijn uit de Toscane) worden opgevoed op vat. Het wil niet zeggen dat er geen Franse barriques worden gebruikt. Het is echter uitzonderlijk, want ook het Slavonisch eikenhout heeft net als het Franse en Amerikaanse eiken een uitzonderlijk karakter

De taal van het etiket

Bijelo vino = Witte wijn
Pjenusavo vino = Mousserende wijn
Crno vino (op oude flessen) = Rode wijn
Crveno vino = Rode wijn
Cuveno vino = geselecteerde wijn
Desertno vino = Dessert wijn
Geografsko porijeklo = Geografische herkomst
Kvalitetno vino = kwaliteit wijn
Polusuho = halfdroog
Prirodno = Natuurlijk
Proizvedeno u ... = geproduceerd in ...
Punjeno u ... = gebotteld in ...
Ruzica vino (op oude flessen) = Rosé wijn
Slatko = Zoet
Stolno vino = Tafelwijn
Suho = Droog
Visoko kvalitetno = Hoogste kwaliteit