Wijnland

WijnlandItalië

De populariteit van Italiaanse producten heeft in ons land een enorme vlucht genomen. Niet voor niets, want auto’s, schoenen, olijfolie, mode en Slow Food zijn niet meer uit ons dagelijks leven weg te denken. Het product “wijn” vaart er ook wel bij, geen wijnland is namelijk zo divers in zijn wijnen. De variaties in stijl en het gebruik van meer dan 300 verschillende druivenrassen zijn hiervoor doorslaggevend.

1 - 2 van 2
View filtersView gridView list
Images
Stock
Nu besteld, eerstvolgende leverdag in huis.
List price
6,95
5,49
48+ 5,32
144+ 4,89

Prachtige 'iets' zoetig met frisse zuren, mousserende wijn. De keldermeester van Arione heeft zeker een goede bui gehad toen hij de ragfijne smaaknuance van de muscatdruif samensmolt tot deze aantrekkelijke schoonheid. Zoiets springlevends, van zeer hoge gehalte in uw glas, krijgt u niet vaak. Echt een sprankelende wijn voor bijzondere gelegenheden. Een feestelijk aperitief voor de kerst of zomaar op een zonnige zomeravond. Aantrekkelijk is ook het alc.perc.van slechts 6,9 %.

Images
Stock
Nu besteld, eerstvolgende leverdag in huis.
List price
6,75
5,49
48+ 5,32
144+ 4,89

Een witte, licht mousserende dessert- of zomerwijn, die zijn druivige afkomst niet verloochent: het is één en al Muscaatdruif die je ruikt én proeft. Afkomstig uit het noorden van Italië, uit de streek van Piemonte. De wijn heeft het plezierige, lage alcoholpercentage van 4,5 % (is tevens een verrassend lekker aperitief.) Alternatief voor de (te) dure en modieuze Mioscato d'asti

Historie

De geschiedenis van de wijn heeft het meeste te danken aan de ontwikkeling van de Italiaanse beschaving ten tijden van de Romaanse overheersing. Infrastructuur, watervoorziening, de kunst van enten en de uitbreiding van wijn als volksdrank hebben toen allen een flinke impuls gegeven. De Grieken zagen echter al veel eerder het nut van wijn in en begonnen in de 6e eeuw voor Christus al met het maken van wijn. “Entoria” noemde de kolonisten het nieuwe gebeid in het zuiden van Italië. Dit betekent niets anders als “Wijnland”. Dit is vervolgens in de loop van tijd voor heel Italië gaan gelden. 

Italiaanse wijnstreken

Op basis van het klimaat en de ligging van zeeën en bergen kun je Italië in vijf zones indelen. Tot de noordelijke zone behoren de Valle d’Aosta, Piemonte, Lombardia, Trentino-Alto Adige, Friuli-Venezia en Veneto. Deze gebieden zijn als het ware de motor van de nationale economie. De wijngebieden zijn omsloten door de Dolomieten en de Alpen, die de koude noordenwind tegenhouden. De Apennijnen vormen de zuidelijke grens. Warme lucht komt ongehinderd vanuit de Atlantische zee binnenstromen. Hierdoor profiteert de wijnbouw van zachte winters en soms subtropische warmte. Neerslag is op de juiste momenten voldoende aanwezig. Van April tot Oktober kan het ook vaak mistig zijn. Vandaar dat hét rode druivenras van de streek Nebbiolo heet, letterlijk vertaald de “nevelige”.