Castilië en Leon is een immens uitgetrekt wijnbouwgebied ten noorden van Madrid, waar veelal Tempranillo gedreven rode wijnen vandaan komen. Maar rood is zeker niet alleenheerser . De autonome regio is de huisvesting van 7 verschillende DO’s waarvan Toro, Ruede, Bierzo, Cigales en Ribera del Duero de bekendste zijn.
De regio kenmerkt zich door een continentaal klimaat met korte strenge winters en lange hete zomers; uitzonderlijk door de nabijheid van de Atlantisch oceaan. De druiven die er groeien vechten om elke druppel vocht die voor handen is en daardoor is het sap dat de druiven uit deze regio voortbrengen ook zo heerlijk rijp en uitermate geconcentreerd.
Vanuit de laatste genoemde DO komt Malcaracter. Een project opgestart door Cecilia Puebla en Ignacio Gutierrez. Beide zijn exporteurs van kleine Spaanse wijn producenten en dit is hun passie project. Tot voor kort waren de wijnen uit Ribero altijd vol en krachtig, wijnen die beide niet wilden exporteren. Ze wilden een wijn exporteren die weer terug gaat naar de roots van de Castilliaanse wijnbouw; dus inheemse druivensoorten.
Dus wat doe je dan? Je gaat het zelf maken en zo is er een wijn met Castilliaans temperament ontstaan. De wijngaarden voor hun Malcaracter liggen rondom het dorpje Gumiel de Mercado; 180 km ten noorden van Madrid en iets minder dan 100km ten oosten van Valladolid. En hier worden vooral de authentieke inheemse soorten van Albillo en Tinta Fina (andere benaming voor Tempranillo) verbouwd.
De druiven groeien op een hoogte tussen 820 en 840 meter boven zeeniveau op een zo groen mogelijke manier. Dus geen mineraaltoevoegingen en al helemaal geen onkruidverdelgers, insecticiden of pesticiden!
De vinificatie geschiedt met een spontane vergisting onder invloed van inheemse gistsoorten. Zodra de vergisting klaar is rijpt de Malcaracter nog 6 maanden op een combinatie van Frans en Amerikaanse eikenhouten vaten om zo tot een heerlijke persoonlijkheid uit te groeien.
P. S. De naam MALCARACTER komt van onze voorouders. In Spanje wordt gezegd dat mensen uit Castilië een slecht karakter hebben, vooral in het verleden, vanwege strenge winters en zomers, de hongersnood na de oorlog, de woestenij van Castilië, enz... Deze wijn is een eerbetoon aan hen, onze grootouders, het is een terug naar de oorsprong, de manier waarop ze de wijn doen in Ribera: we zijn trots op ze en natuurlijk op zijn slechte karakter........