Veilig betalen via met:
Wanneer men lekker heeft gedineerd en het nagerecht de maaltijd feestelijk afsluit, hoort hier natuurlijk ook een mooie dessertwijn bij. Bordeaux produceert ook dit soort wijnen en wederom met veel succes. Wanneer je namelijk Sauternes zeg weet de wijnliefhebber waar je het over hebt. Sauternes is samen met de districten Barsac en Cérons producent van de zoete botrytiswijnen afkomstige uit Graves.
De wijn maakt men van druiven die aangetast zijn door de edele rotting (pouriture noble). Pouriture noble ontstaat door bijzondere klimatologische omstandigheden. In de ochtend is er een hoge luchtvochtigheid (mist) in de wijngaard gevolgd door warm weer ’s middags. Deze omstandigheden geven schimmels de gelegenheid zich op de druiven te zetten. De schil wordt poreus door de schimmel en het vocht in de druif wordt gereduceerd. Het gevolg hiervan is dat de druif verschrompeld en er een hoog gehalte aan suiker- en extractiestoffen overblijft. De sémillion, die ook vaak aan de basis van de droge wijnen staat, is door zijn dunne schil zeer geschikt voor de liqoureuze wijnen. Hierdoor maakt sémillion vaak voor 75% deel uit van de uiteindelijke wijn. Het unieke karakter van deze wijnen gaat samen met lage opbrengsten (maximaal 25hl/hec) en een uitermate lange oogst. De verschrompelde druiven worden handmatig geplukt in verschillende stadia. Bij de beste Châteaux gaat dit niet per wijntros, maar per druif! De oogst kan daarom lang duren: tot Oktober en zelf November. Dit gaat gepaard met alle risico’s van dien, u kunt zich voorstellen dat een hevige regenbui de (resterende) oogst letterlijk in het water kan laten vallen.
Al deze omstandigheden zorgen ervoor dat de wijnen kostbaar zijn. De duurste van dit soort is afkomstig van Château d’Yquem. Dit bedrijf heeft ervoor gezorgd dat Sauternes een merknaam is geworden. Château d’Yquem is door de strenge selectie en geringe opbrengst –slecht 9 hl/hec, dit staat gelijk aan één glas wijn per wijnstok!- de enige die in de hoogste classificatie is ingedeeld, de Premier Cru Supérieur. Een goede Sauternes kan goed rijpen, wanneer de wijnen ouder dan 50 jaar worden krijgen ze een oranjeachtige kleur.