Bestellijst laden
Larga Valley Floricica By Andrey Novak
Ondanks dat Moldavië het thuisland is van de Floricica, is deze druivensoort er een curiosum. En het zal ook nog wel even duren voordat hij meer bekendheid krijgt, want met een aanplant van 8,9 ha is de beschikbaarheid zeer beperkt. Dat we deze voortreffelijke wijn hebben ontdekt is te danken aan de sleutelfiguur en wijnmaker Andrey Novak. Lange tijd werd Floricica niet opgemerkt, maar Novak herkende de uitstekende eigenschappen van Floricica voor zowel het verbouwen als het eindproduct: wijn.
Wat meteen opvalt is de heldere, lichtgele kleur, wat de jeugdigheid en frisheid van deze wijn weerspiegelt. Het aroma opent met levendige tonen van rijpe peren, ananas, groene appels en citrusvruchten, vergezeld van subtiele florale nuances die de zintuigen prikkelen. Er is zelfs iets ziltigs te ontdekken in geur en smaak. Deze wijn mag dan ook zeker uitzonderlijk en veelzijdig genoemd worden!
Laatst maakten we kennis met een heel erg bevlogen én getalenteerde wijnmaker, Andrey Novak.
Hij heeft zijn wijngaarden in het Zuiden van Moldavië.
Waar zijn vader de druiven voor bulkwijnen kweekte wil Andrey juist zijn eigen wijnen maken op een relatief kleine schaal.
Hij onderscheid zich van andere Moldavische wijnhuis door zich voornamelijk op (vergeten) inheemse druivenrassen te richten.
Andrey Novak maakt prachtige wijnen van Floriacica, Feteasca Alba, Feteasca Regala, Feteasca Neagra en Rara Neagra. Echter. internationale druiven als Pinot Noir, Merlot en Chardonnay staan ook op zijn programma.
Dit supermooie en zeer jonge bedrijf maakt verschillende kwaliteitslijnen, van frisse, relatief lichte 'instappers' tot houtgerijpte wijnen die jaren kunnen rijpen.
Andrey wil een kleine, onderscheidende 'boutique winery'. Daarvoor werd eerst een wijnhuis met kelder en moderne apparatuur gebouwd. Sinds 2016 maakt Andrey er zijn wijnen. Aanvankelijk van internationale rassen maar in hij is zich steeds meer gaan toeleggen op inheemse druiven.
Anders dan zijn vader wilde Andrey zelf de wijnen maken en niet de druiven verkopen aan grote producenten.