Bestellijst laden
Larga Valley Floricica By Andrey Novak
Ondanks dat Moldavië het thuisland is van de Floricica, is deze druivensoort een rariteit. En het zal ook nog wel even duren voordat hij meer bekend krijgt, want met een aanplant van 8,9 ha is de beschikbaarheid zeer beperkt. Dat we deze voortreffelijke wijn hebben ontdekt is te danken aan de sleutelfiguur en wijnkmaker Andrey Novac. Lange tijd werd Floricica niet opgemerkt maar Novac herkende de uitstekende eigenschappen van Florica voor het verbouwen als voor het eindproduct wijn.
Wat meteen opvalt is de heldere, lichtgele kleur wat de jeugdigheid en frisheid van deze wijn weerspiegelt. Het aroma opent met levendige tonen van rijpe peren, ananas, groene appels en citrusvruchten, vergezeld van subtiele florale nuances die de zintuigen prikkelen. Zelf iets ziltigs is te ontdekken is geur en smaak. Uitzonderlijk en veelzijdig mag het dan ook zeker genoemd worden!
Laatst maakten we kennis met een heel erg bevlogen én getalenteerde wijnmaker, Andrey Novak.
Hij heeft zijn wijngaarden in het Zuiden van Moldavië.
Waar zijn vader de druiven voor bulkwijnen kweekte wil Andrey juist zijn eigen wijnen maken op een relatief kleine schaal.
Hij onderscheid zich van andere Moldavische wijnhuis door zich voornamelijk op (vergeten) inheemse druivenrassen te richten.
Andrey Novak maakt prachtige wijnen van Floriacica, Feteasca Alba, Feteasca Regala, Feteasca Neagra en Rara Neagra. Echter. internationale druiven als Pinot Noir, Merlot en Chardonnay staan ook op zijn programma.
Dit supermooie en zeer jonge bedrijf maakt verschillende kwaliteitslijnen, van frisse, relatief lichte 'instappers' tot houtgerijpte wijnen die jaren kunnen rijpen.
Andrey wil een kleine, onderscheidende 'boutique winery'. Daarvoor werd eerst een wijnhuis met kelder en moderne apparatuur gebouwd. Sinds 2016 maakt Andrey er zijn wijnen. Aanvankelijk van internationale rassen maar in hij is zich steeds meer gaan toeleggen op inheemse druiven.
Anders dan zijn vader wilde Andrey zelf de wijnen maken en niet de druiven verkopen aan grote producenten.