HAND made wit Vidigal, Lisboa, Portugal
Intens fruitig geurend naar citrus en passiefruit met ondersteunde subtiele tonen van meloen en vanille. Deze gulle fruittonen komen terug in de smaak en het goed gebalanceerd zuurtje van de sauvignon blanc draagt bij aan een aangename frisse afdronk.
Als aperitief, als huiswijn voor gewoon zo. Ook heerlijk te combineren met fijne salades van vis en gevogelte. Lichte stoofgerechten van vis of gevogelte.
WIJN & SPIJS TIP.... sommelier Maurice Born
Mediterrane kipschotel met groene olijven voor 4 personen
Een zuidelijke kipschotel in prachtige kleuren. Ui, tomaat en gele paprika vormen een heerlijke groentemelange voor de stukken kip; pittige chorizo, zongedroogde tomaatjes, rozemarijn en olijven leveren de smaak van het Middellandse Zeegebied. Serveer er rijst, pasta of knapperig brood bij.
Ingrediënten voor 4 personen.
Verhit de olie in een grote braadpan of diepe koekenpan. Bak de uien met de rozemarijn 15 minuten op matig vuur tot de uien licht gekleurd zijn. Daarbij regelmatig omscheppen.
Chorizo en paprika toevoegen en enkele minuten op matig vuur meebakken tot de worst licht kleurt. Wederom regelmatig omscheppen. Zongedroogde tomaatjes en tomaten uit blik met vocht toevoegen. Schenk de wijn erbij. De wortel en pompoen blokjes met de kippenbouillon toevoegen. Op smaak brengen met wat versgemalen zwarte peper (zout is waarschijnlijk overbodig, omdat worst, tomaten en olijven al zout leveren). Schep het mengsel om en breng het aan de kook.
Schep de stukken kip door de saus. Breng deze opnieuw aan de kook en draai het vuur laag. Laat de stoofschotel afgedekt 25-30 min. pruttelen tot kip en groenten gaar zijn. (Tot hier toe kunt u de stoofschotel voorbereiden. Bewaar hem in de koelkast of vries hem in. Laat hem voor het serveren goed doorwarmen.) Schep er kort voor serveren de olijven door.
Persoonlijk doe ik deze stoofschotel een dag van te voren klaarmaken zodat alle smaken goed kunnen doortrekken… Heerlijk met knapperig Turks brood en een salade van veldsla.