Er zijn maar weinig Champagnehuizen die hun rosé Champagne bereiden met behulp van de saignée methode. Het resultaat mag dan ook verrassend en verbluffende genoemd worden. Een waanzinnige rosé Champagne met een opvallende intense donkere kleur (vermiljoen tint). De aroma's zijn prachtig en komen natuurlijk over. Je ontdekt gemakkelijk (pioen)roos, granaatappel, rijpe cassis en rode kers. Zoveel fruit en levendigheid in de smaak is karakteristiek te noemen voor deze Champagne van Sourdet Diot. In de afdronk komen ook nog hinten van kruiden subtiel naar voren, maar de lengte en de fijne en langdurig traag losmakende koolzuurbelletjes zijn het opvallendste . En zoals Patrick Sourdet het poëtisch beschrijft, 'Deze wijn is roze geboren, en je proeft vers geoogste druiven' !
Saignée Champagne verwijst naar een speciale methode die wordt gebruikt om o.a. rosé Champagne te produceren. Het woord 'saignée' is afgeleid van het Franse werkwoord 'saigner', wat 'bloeden' betekent. Bij de traditionele methode voor de productie van rosé Champagne wordt rood en wit met elkaar gemengd (wat in principe ook uitzonderlijk is aangezien dit in de overige wijnlanden en wijngebieden in Europa verboden is) . Bij de saignée methode worden de rode druiven (in dit geval 100% pinot meunier) eerst geperst om vervolgens het sap ",af te tappen (te laten bloeden) ", na een korte periode van contact met de most (de schillen, pitten en pulp). Dit afgetapte sap wordt vervolgens gevinificeerd tot rosé Champagne.
De Saignée-methode resulteert in een rosé champagne met een intensere kleur en vaak een fruitiger karakter dan Champagne die wordt geproduceerd met behulp van de assemblagemethode. De Saignée-methode wordt minder vaak gebruikt dan de assemblagemethode, maar levert hierdoor unieke en verleidelijke rosé Champagnes op.
Bestaat uit 100% Pinot Meunier
Dosage: 6 gram per liter