De naam van de wijn is terug te herleiden naar hun grootmoeder. Er is namelijk een traditie in Luxemburg waarbij de woningen een aparte naam toebedeeld krijgen dan een familienaam. Met deze achtergrond en als een soort eerbetoon aan hun lange wijngeschiedenis heeft deze bijzondere wijn dus de naam Bueden gekregen. Dat de wijn ook als opmerkelijk omschreven kan worden, heeft vooral te maken met de dominantie van Elbling (ondersteund door de Pinot Blanc en Auxerrois). Een druivensoort die gebruikelijk was in het verleden, maar door de grote oogst opbrengsten in combinatie met niet veel zeggende kwaliteiten is het imago van de Elbling lang slecht geweest (en eigenlijk nog steeds). Gelukkig bewijst de familie Duhr dat er ook kwaliteitswijnen mee te maken zijn. Vanzelfsprekend is de aanpak dan anders! Allereerst ontstaat dit door geringe oogstopbrengsten van uitsluitend biologische wijngaarden met oudere stokken die handmatig worden geoogst. De vergisting is vervolgens met de gistcellen van de druiven zelf waarna een malolactische gisting (om de zuurgraad te verlagen) plaatsvindt evenals een opvoeding van 9 maanden in gebruikte eiken vaten. Hierdoor ontstaat een verfijnde en elegante wijn met een zacht, rond en lichte frisse afdronk waarbij citroen, limoen en bergamot met subtiele lagen van gras, gekruid eiken en hars zich afwisselen. Het is dat de druivensoorten door de wetgever niet erkend zijn, anders had op het etiket de Grand Premier Cru status geprijkt (net als de Riesling Mertert Herrenberg Grand Premier Cru van Dom. Aly Duhr)
Nicolaas Klei:
DE 60 BESTE WIJNEN VAN 2023!!!
Maar liefst 847 wijnen stuurde z'n drieënvijftigen wijnimporteurs op. Een keur aan uitgelezen authentieke wijnen. Waarvan er slechts zestig uitverkoren mochten worden...