Bestellijst laden
Bourgueil Les Brochoires
Atypisch maar dan wel met een dusdanig interessant karakter dat hij tijdens ‘,International Challenge' een gouden plak in de wacht sleepte. Hints van fruit, bramen, bosbessen met zachte tannines en veel fraîcheur. Duidelijk kan men proeven dat hij is geoogst van de iets lichtere bodem. Hij komt tegemoet 'in alles', met een verrassend sappig opstootje. Gestructureerd ! Verleidelijke aroma's zorgen tenslotte voor een uitstekende finale. De wijn is soepel, fris, fruitig en heeft geen eikenhoutaroma's
Harold Hamersma (score De Grote Hamersma): 8,5
Doet zich sjiek voor. Met goud en zwart en medailles opgespeld. Maar blijkt een no nonsens, wat boertige cabernet franc.
Eentje die naar eer en geweten de appellation Bourgueil vertegenwoordigt. Doet in donker fruit en portioneert dan graag altijd nog paprika, potloodslijpsel, witlof plus wat dark side of the moon.
Voor de liefhebbers. En voor een liefhebbersprijsje bovendien.
Het dorpje Bourgueil is een klein dorpje in de Loire vallei. Het is een van de weinige dorpjes in de regio die zich specialiseert in het maken van rode wijnen.
Deze traditie gaat al ver terug. De Benidictijnse abt Baudry zou rond het jaar 1100 opdracht hebben gegeven de druif vanuit Bordeaux over te brengen naar de lokale wijngaarden.
Of dit verhaal klopt, is overigens nog voer voor discussie, want het nabijgelegen dorp Chinon beweert dat de druif pas in 1631 die kant op kwam. Hoe het ook zij, in Bourgueil moeten de wijnen altijd voor minimaal 90% uit cabernet franc bestaan.
Er komen, grof gezegd, twee wijnstijlen bij elkaar. Aan de ene kant de fruitige, lichte rode wijnen van grindbodems en aan de andere kant de zogeheten ‘Tuffeau-wijnen’ die vaak houtrijping mee krijgen.