Chateau Guiraud

WijnhuisChateau Guiraud

Het kasteel werd in 1766 aangekocht door de protestantse en republikeinse koopmansfamilie Guiraud. Château Guiraud is een pionier op het gebied van biodiversiteit sinds 1996 en was de eerste van de 1er Grand Cru Classé in 1855 die het certificaat voor biologische landbouw ontving (2011). Château Guiraud verkondigde hiermee zijn onvoorwaardelijke liefde voor de natuur.

           

1 - 1 van 1
View filtersView gridView list
Images
Stock
Zeer beperkt beschikbaar. Bestel snel, eerstvolgende leverdag in huis.
List price
26,95
21,95
48+ 21,29
144+ 19,58

Château Guiraud is bekend om z'n dessertwijn. Deze droge Guiraud is vrij onbekend in Nederland. De wijn komt van een aantal zeer diverse grondsoorten rond de gemeente Sauternes. Er wordt op biologische grondslag gewerkt, met natuurlijke begroeiing van grassen en onkruid tussen de stokken, en er wordt zeer streng gesnoeid. Dit laatste leidt tot een gemiddeld rendement van slechts 30 hectoliter per hectare, en dat is laag. Met als gevolg een intense wijn. De leeftijd van de stokken is 40 jaar (plantdichtheid 6660 stokken per hectare).

In 2021 kwam Matthieu Gufflet, groot-aandeelhouder. Gufflet heeft zijn sporen in Bordeaux verdiend als eigenaar van Château de Callac in Graves en van hotel- en restaurantketen Terres de Nature. Zijn doel is om Château Guiraud toonaangevend te maken wat betreft duurzame wijnbouw, gekoppeld aan horeca en wijntourisme op hoog niveau. Een belangrijke stap voor Guiraud, was het aanstellen van Sandrine Garbay als nieuwe directeur in 2022. We kennen haar al goed als voormalig keldermeester van Château d’Yquem. Met haar ervaring kan het domein de belangrijke volgende stappen zetten.
De leeftijd van de stokken is 40 jaar (plantdichtheid 6660 stokken per hectare). De samenstelling van de grond is om en nabij de 80% keien (gravel) met klei en 20% zand. Er wordt met de hand geplukt, vergisting vindt plaats in roestvrij staal waarna de wijn 6 tot 9 maanden rijpt op eiken vaten van 1 jaar oud die het jaar ervoor zijn gebruikt voor de Sauternes(!). Tijdens de vergisting wordt batonnage toegepast, malolactische gisting heeft niet plaatsgehad.

Sandrine Garbay