Jerez (Jerez de la Frontera) | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Jerez (Jerez de la Frontera)

De wijnen uit het sherrygebied waren al bekend in de Romeinse tijd. De sterke Britse invloed begon in de zestiende eeuw, om precies te zijn in 1587, toen sir Francis Drake een aanval op Cádiz deed en daarbij zo’n 2900 pijpen (een pijp is een sherryvat met een inhoud van 530 liter) buit maakte en deze wijn in zijn vaderland introduceerde. Sindsdien is sherry in Engeland niet meer weg te denken geweest. Vooral gedurende de 18e en 19e eeuw vestigden zich talloze Britse wijnhandelaren in het sherrygebied. Het sherrygebied ligt in de zuidpunt van Spanje, ten westen van Gibraltar en wordt in het zuiden begrensd door de Atlantische Oceaan.  Een van de belangrijkste wijncentra is Jerez de la Frontera. De beste wijngaarden liggen binnen een straal van 32 kilometer ten noorden en ten westen van Jerez de la Frontera.

Speciale grondsoort: de Albariza

De beste wijngaarden zijn gelegen op bijzondere bodems: de Albarizas. De spierwitte bodem bevat maar liefst 70% kalk en verder zand en klei. Door deze bodemstelling kunnen druivenstokken op de Albariza altijd vocht vinden, ondanks dat het in het sherrygebied met een maximale neerslag van 550mm per jaar zeer droog is. De bodem werkt namelijk als een spons. Ze nemen het water op tijdens de regenperiode en weten het zo lang vast te houden, dat de wortels tijdens de droge zomers toch over voldoende vocht kunnen beschikken. De twee andere grondsoorten zijn de donkere barro en de meer zanderige arena, welke men voornamelijk gebruikt voor de moscateldruiven.

De Palmonino druif

Het meest gebruikte druivenras en tevens het beste is de Palomino. De Palmonino gebruikt men voor alle sherrytypen in overwegende hoeveelheden en voor de fino en manzanilla gebruikt men vrijwel uitsluitend dit ras. Het tweede grote ras is de Pedro Ximénez welke men gebruikt voor het maken van dessertwijnen.

Sherry in Nederland

Het is misschien verwonderlijk, maar sherry was vroeger een van de meest gedronken wijnen bij ons in Nederland. Gerekend per hoofd van de bevolking was Nederland in de jaren tachtig de grootste sherry gebruiker ter wereld. Groter dus dan de Spanjaarden zelf, voor wie sherry als luxe artikel geldt. Toch wordt tegenwoordig sherry vaak onjuist behandeld en geserveerd. Alle sherrytypen worden in een taps toelopend glas geserveerd , waarbij men het glas voor een derde af maximaal de helft vult, zodat het boeket kan loskomen. Finos dienen zo jong mogelijk gedronken te worden, want na een maand of drie lopen ze in kwaliteit achteruit. Over de serveertemperatuur ontstaan ook vaak onduidelijkheden. De Finos en de lichtere amontillados moeten worden gekoeld, maar niet ijskoud. Het beste kan men de fles enkele uren in de deur van de koelkast zetten. Olorossos en de wat vollere amontillado typen kunnen het besten geschonken worden op 16 a 18 graden Celsius

Filter
Jerez (Jerez de la Frontera)