Montilla-Moriles | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Montilla-Moriles

Montilla-Moriles, een der warmste en zonnigste delen van Spanje, ligt in het heuvelachtige landschap in het midden van de historische driehoek Granada-Sevilla-Córdobaten. Tegenwoordig delen de wijnstokken de beschikbare ruimte met koren en olijven om zo de klassieke drie-eenheid van de Middellandse Zee te vormen: brood, wijn en olie.

Wijn of sherry?

De wijnen uit de streek worden vaak miskend en beschouwd als een soort sherry, hoewel hun geschiedenis net zo befaamd is als die van hun meer beroemde sherrybuur. Toch maakt men sherryachtige wijnen volgens het solera-systeem. Voordat het een D.O. kreeg in 1945 werd veel van de wijnen naar het sherrygebied verkocht alwaar men ze versneed. Nog altijd worden grote hoeveelheden zoete Pedro Ximénez naar het sherrygebied gezonden, welke daar –en dit is wettelijk toegestaan- worden gebruikt voor het maken van zoete olorosos en cream sherry.  

Wijnbereiding in Montilla-Moriles

Het belangrijkste verschil tussen de wijnbereiding in beide streken is dat men in Montilla-Moriles de most vergist in peervormige aardewerken tinajas. Als de wijnen enkele maanden na de tweede gisting beginnen te klaren, brengt men ze over naar de solera, welke vrijwel op dezelfde manier werkt als in het Sherrygebied. Het verschil is echter dat de most van Montilla-Moriles zo rijk aan suiker is, dat de wijnen van nature een hoger alcoholgehalte hebben en dat men ze daarom zelden versterkt met wijnalcohol. Begin jaren tachtig is met dit type wijn verwarring ontstaan. Minder gewetensvolle wijnhandelaren brachten Montilla’s op de markt die misleidend was voor de consument. Deze dacht namelijk dat het een sherry betrof. De overeenkomsten ontstonden voornamelijk bij de type aanduiding, vooral bij de toen populaire amontillado. Grappig is hierbij aan te tekenen, dat de naam amontillado, die men voor de aanduiding van zowel sherry als Montilla gebruikt, oorspronkelijk betekent: “al la Montilla”, dus in stijl van Montilla. Dit stamt echter uit de tijd dat Montilla, anders dan nu, hoger in aanzien stond dan sherry en dat de producenten van deze laatste wijn graag een degelijk product wilden maken. 

Ondanks de goede kwaliteit hebben de wijnen van Montilla nooit de positie weten te verwerven als de wijnen uit Jerez. Tegenwoordig is het aanbod iets diverser en bestaan er drie typen Montilla wijnen, jonge fruitige wijnen, geouderde (Crianza) wijnen en Generoso (versterkte wijnen) uit het Solera systeem. Het klimaat biedt mogelijkheden voor het maken van biologische wijnen, hetgeen dan ook sinds enkele jaren steeds meer gebeurt.

Filter
Montilla-Moriles