Málaga | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Málaga

De zoete wijnen van Málaga waren al in de tijd van de Romeinen beroemd. Ze bereikte het hoogtepunt van hun populariteit in de 19e eeuw, toen men de grootste exporten naar Noord-Amerika kon realiseren. Na decennia van recessie, onder druk van toerisme van de Costa del Sol, is het opmerkelijk hoe goed Málaga overeind is gebleven. Tegenwoordig is er zelfs een kleine herleving waar te nemen door de groeiende interesse in dessertwijnen. Men kan dus stellen dat Malaga een grote wijn is.

Málaga: het gebied en het klimaat

Geografisch gezien heeft de D.O. een T-vorm, met wijngaarden langs de kust naar het oosten van de stad Malaga en weer terug richting de sierra’s . Een kleine derde subsuzone ligt ten westen van de stad. Vanwege het bergachtige gebied, vooral in het oostelijke deel, bestaat de toegang tot de wijngaarden vaak uit niet meer dan een eenvoudig pad. Hierdoor worden de wijnen ter plaatse gevinifieerd. Echter wanneer de wijnen de D.O. Málaga willen voeren zullen de wijnen in de bodega in Málaga zelf moeten rijpen.

Het klimaat van Malaga is onder te verdelen in vochtig mediterraan klimaat tot een meer continentaal klimaat. Het beschutte zuiden heeft hierdoor een mild, warm en stabiel klimaat. In het noorden kent men daarentegen strenge vorst in de winter terwijl de zomers er heet en kort zijn. Wanneer het regent is dit meestal in de maanden November en December en die valt dan met bakken uit de hemel. Met grote uitzondering vindt dit ook wel eens plaatst tijdens de oogstperiode, met alle gevolgen van dien…. Aan de hitte hebben de druivensoorten zich aangepast. In vroegere tijden kende men een veelheid van druivenrassen terwijl tegenwoordig uitsluitend de Pedro Ximenez en Moscatel gebruikt mogen worden voor de D.O. Málaga. 

Wijnbereiding in Málaga

Oorspronkelijk werden zoete Málagawijnen gemaakt door druiven in de zon op matten te laten drogen, voordat ze geperst werden. De gisting wordt net zoals bij port gestopt door versterkte wijnalcohol toe te voegen, zodat een wijn ontstaat met een alcoholpercentage tussen de 15 en 22 %. Een bijzondere Málagawijn is de Lágrimawijn. Deze wordt gemaakt van vrij afgelopen most (dus niet geperst) van Pedro Ximénezdruiven die vóór die tijd gedurende 1 of 2 dagen gedroogd hebben en ontsteelt zijn. De wijn wordt ook wel traanwijn genoemd. 

Op culinair gebied kent geheel Andalusië een stijl van gefrituurde gerechten. Hoog op de lijst der waardering staan daarbij verschillende vissoorten die men frituurt. Ook op gebied van schaal en schelpdieren is hier een gevarieerde keus, maar de grootste specialiteit zijn de gazpachos, de koude soepen. Málagawijn is vanzelfsprekend niet geschikt om bij de maaltijd te drinken, maar wel bij dessert of erna.

Filter
Málaga