HET GOUD DAT UW SMAAKPAPILLEN DOET SIDDEREN
De wereld is mooier als de zon schijnt. Hier bestaat geen twijfel over als je op dat moment ook nog in de Elzas verblijft. Schitterend zijn de pittoreske dorpjes aan de glooiende heuvels. De inwoners lijken nog gastvrijer en de Elzaswijn smaakt nog beter. Dat was immers de indruk toen we in het voorjaar hier op ontdekkingstocht waren. Als wijn(in)koper moet je wel weten dat je met zo’n ambiance dubbel op je tellen moet passen. Iedereen heeft het namelijk al eens meegemaakt. De aangekochte smakelijke wijn van de vakantie valt bij thuiskomst (vies) tegen. Dit bewijst dat het thuis opnieuw proeven van meegenomen monsters zo’n bittere noodzaak blijft in ons vakgebied. In een neutrale omgeving valt immers heel wat wijn door de mand. Ook Elzassers van gerenommeerde wijnhuizen….
Het hedendaagse slechte imago van de Elzas wordt in stand gehouden door de wijnfabrieken die miljoenen flessen van middelmatige tot slechte standaardkwaliteit leveren aan supermarktketens. Er gebeurt daar te veel; te veel hectoliters, te veel restsuiker en te veel wijnen per bedrijf. Tegenwoordig zijn het de kleine wijnboeren die ervoor zorgen dat het wijngebied niet verder wegzakt in beoordeling. En juist deze groep heeft mij huiswaarts gestuurd met enkele natuurzuivere en betaalbare witte Elzaswijnen. Met een ervaring rijker keerde ik terug en deelde deze met Alex (SR). Wat volgde was een succesvolle blindproeverij op neutraal terrein. Met een juiste voorselectie hadden we ‘dacht ik’ verteerbare Elzaswijnen in huis die mede door de herkenbaarheid
van de druivensoorten onze smaakpapillen streelden. Mijn vader werd zelfs weer verliefd op de charme en het karakter van deze gerenommeerde wijnen. Een bevestiging die voor een aankomend wijninkoper in een familiebedrijf van onschatbare waarde is! Over enkele piraten had hij mij echter niets verteld en die zorgden voor een behoorlijke verrassing…
De revelatie, de ontdekking, kwam zoals altijd dan ook uit onverwachte hoek. Slechts enkele witte wijnen resteerden nog alvorens wij de blindproeverij beëindigden. De ontsluiering naderde en tot mijn stomme verbazing was het naast de SÁRGAMUSKOTÁLY – Muscat- de Pinot Gris uit Hongarije die met kop en schoudersboven hun confrères uit de Elzas scoorden. Klasse tegen een betaalbare prijs en dankzij mijn vader ontdekt…

Om van te watertanden is de creatie van Akos Kamocsay. Een begenadigd vakman, die precies weet wélke druiven het beste op wélke grond en in wélk microklimaat gedijen. Je hoort hem dan ook zeggen: “Van druiven maak je de wijn, de grond en het microklimaat bepalen de kwaliteit”. Een terroir wijn pur sang die menige grand cru uit de Elzas laat verbleken. En dan zeker 50% goedkoper! En omdat een echte wijnliefhebber niet graag deze unieke proefondervindelijke ervaring aan zich voorbij wil laten gaan, heb ik ze handig in proefpakket A verpakt van 54,00 voor 41,70