Alsof de tijd is blijven stilstaan... Indrukwekkend rood uit Toro | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895
kwaliteitswijnen
bezorgen en afhalen
uit eigen voorraad
rechtstreeks van wijnhuis

U bent hier

wijninfo 01-2015

Alsof de tijd is blijven stilstaan... Indrukwekkend rood uit Toro

CINCO DE COPAS cuatromilcepas
€10,95
€9,95
48+ €9,65
144+ €8,88
Rode wijn
DO Toro (Castilla y León) 2012

Deze net niet Crianza is uit de lokale tinta de toro (100%) ontstaan. Een rijke complexe wijn van Grand Cru-niveau die gemaakt wordt met veel gevoel en passie. Daar draait het immers om, de nieuwe trend van 21e-eeuwse fabriekswijnen is bij deze familie uit den boze. Met vlag en wimpel geslaagd in hun doel om 'n authentieke wijn uit de Toro te produceren. Resultaat, stevige smaak, een goede structuur en rijpe, zachte tanninen. Een uitstekende wijn met een lange finale waarbij rijpe bramen zich afwisselen met kruidnagel en mooi ge?ntegreerde houttonen.

De aanvragen voor de traditionele Toro wijnen zijn zo talrijk dat ik wel iets moest ondernemen.Uniek waren de smaak impressies van deze ontdekking in de 20e eeuw die ‘helaas’ toteen unicum ging behoren  in de 21e eeuw. Commerciële overwegingen en het opvoeren van de gemiddelde oogstopbrengsten deden de traditionele Toro wijnen geen goed. Het ‘back to the roots’ initiatief van een drietal Spaanse families is uniek en verdient daarom mijn volledige aandacht.

[node:title] Dat het jaren heeft geduurd alvorens we met een volwaardig alternatief kwamen, betreur ik ten  zeerste! Maar de meeste wijnboeren uit dit kleine gebied Toro hebben tegenwoordig hun eeuwen -oude traditie overboord gegooid. Daarbij ontstaat er, in een opkomend gebied, vaak een grote(re) vraag waar grotere opbrengsten per hectare mee gepaard gaan. U kunt zich voorstellen dat dit alles ten koste gaat van het karakter en de typiciteit van de Toro wijnen. En onderschat de komst van de grote wijnhuizen in Toro ook niet. Onder andere Vega Sicilia, Torres en Marques de Riscal hebben de afgelopen jaren flink geïnvesteerd. Indirect heeft dit geleid tot een ongekende prijsstijging. Helaas, ik overdrijf niet, Toro had voor mij zijn glans grotendeels verloren… totdat ik onlangs in Spanje tegen het piepkleine wijnbedrijf  CUATROMIL CEPAS aanliep. Een bedrijf gerund door drie families met een ongekende drijfveer en een duidelijke filosofie. Het bedrijf werkt met respect voor de natuur en onderhoudt de wijngaarden op biologische wijze. Chemische bestrijdingsmiddelen worden te allen tijde gemeden! Verheugd ben ik dan ook de talrijke aanvragen te kunnen beantwoorden met mijn nieuwe ontdekking CINCO DE COPAS 2012.

 

FAMILIEBEDRIJF

[node:title] Bodega Cuatromil Cepas is een wijnhuis van vrienden ! Gevormd door de families Maillo, Somoza en Sanchez Monje. Dus een echt familiebedrijf, maar dan wel bestaand uit drie families die erop uit zijn de oude traditionele Toro wijnen in ere te herstellen ! Een unieke samenstelling. De handelsnaam CUATROMIL CEPAS  is afkomstig van hun eerste grote investering uit 2008 in een wijngaard. De wijngaard bestond namelijk uit 4000 oeroude wijnstokken. Inmiddels  heeft het domein zich uitgebreid tot 11 hectare en bestaat het uit wijnranken met een gemiddelde leeftijd van maar liefst 40 jaar. De bodega heeft zich gevestigd in een vroegere balzaal in het dorpje El Pego, die de families minutieus hebben omgebouwd en waarin de wijnen onder optimale condities opgeslagen kunnen worden.

 

 

UNIEKE TORO TERROIR

[node:title] Hier zwaait de familie de scepter over de oudste en beste wijngaarden en produceert wijnen
van weleer.  Wijnen waarvan je het bestaan in de 21e eeuw nog nauwelijks durft te geloven….De filosofie van CUATROMIL CEPAS is respect voor de natuur en de terroir uit de omgeving van de dorpjes Toro, Villaester en El Pego .Hier bevinden zich  ook de wijngaarden van de 3 families.De vanzelfsprekendheid  te beschikken over oude wijngaarden waarin de wijnstokken moeten vechten voor hun bestaan is de basis van hun succes formule. Die overlevingsstrijd brengt als het ware een rode wijn voort die de  weerspiegeling is van de strijd op de  grillige hoogvlakte van Zamora. De ideale voedingsbodem voor het autochtone raspaardje Tinta de Toro  zijn de kiezel, zand en klei,  waarop de zon erbarmelijk en langdurig schijnt. De strikte snoeimethode zorgt bovendien voor de wedergeboorte van het stoere, ouderwetse karakter met als eindresultaat een bijna inktzwarte kleur. De opvoeding op barriques zorgt tenslotte voor the finishing touch  van deze opmerkelijke wijn. Natuurlijke stabilisatie met behulp van de winterse kou en de botteling rechtstreeks vanuit het vat geven hem meer diepgang. Optimaal behoud van smaak en aroma stoffen zijn gewaarborgd door het achterwege laten van onnodige filtraties. En dat is te proeven in de compositie CINCO DE COPAS 2012.. Gegarandeerd, en groot is z’n bewaar potentieel –plm. 2021 en meer !- en met verfijnde smaakvariaties.Samen met enkele andere ontdekkingen heb ik ze handig verpakt in onderstaand proefpakket A en  dit pakket bevat naast deze (h)eerlijke Toro nog een tweetal andere wijnen die hun ongekende prijs/kwaliteitsverhouding absoluut waarmaken. DOEN!!!

 


 

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen