De bodem: leisteenachtige rode klei, zware klei, lössklei en kalksteen. De meeste van de wijngaarden zijn hellend, sommige zijn zo steil dat ze alleen met de hand kunnen worden bewerkt (zoals de Niersteiner Rehbach). Bemesting vindt alleen plaats na zorgvuldige bodemanalyse en vrijwel uitsluitend biologisch. In plaats van herbiciden worden de kruiden mechanisch en met de hand gecontroleerd. Insecticiden worden over het algemeen niet gebruikt. Het zogenaamde geïntegreerde beheer (KUW = gecontroleerde milieuvriendelijke wijnbouw) is duurder met lagere opbrengsten dan de gebruikelijke landbouwmethode. Op de lange termijn blijft de bodemvruchtbaarheid echter behouden en wordt het milieu minder belast. De gemiddelde jaarlijkse opbrengst bedraagt 60.000 tot 90.000 liter.
Aangeplante druivensoorten: Riesling, Silvaner, Müller Thurgau, Siegerrrebe, Scheurebe, Pinot Gris, Gewürztraminer, Kerner, Morio-Muskat, Faberrebe.
