Moezel | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Moezel

Moezel, een erfenis van de Romeinen

De appelatie Mosel, voorheen Mosel-Saar-Ruwer, ligt in het westelijk deel van Duitsland, tussen de Frans- Luxemburgse grens en de Rijn in Koblenz. De valleien van de Moezel en haar bijrivieren de Saar en de Ruwer zijn onderdeel van een van de belangrijkste wijnstreken van Duitsland en teg elijkertijd een van de meest romantische gebieden sinds de Romeinse tijd.  

De overblijfselen uit dit roemrijk verleden zijn nog overal te vinden. De villa’s en tempels, maar ook grote wijninstallaties met persmachines zijn gebouwd aan de rand van de wijngaarden, die alle aangeplant zijn op zeer steile zuidelijke tot zuidwestelijke georiënteerde hellingen waar ze genieten van de meeste zonuren.

Dat de steden met zijn vele inwoners in de schaduw gesitueerd zijn wil veel zeggen over de dominantie van wijn in het gebied. Uit dit gegeven blijkt direct hoe belangrijk een goede ligging van de wijngaard is. Vanzelfsprekend is het feit dat hier de witte wijnen de regie uitmaken en dan wederom de Riesling in het bijzonder. 

Moezel en de Riesling

Het zachte koele klimaat zorgt ervoor dat de Rieslingdruif lang moet rijpen voor hij geplukt kan worden. Hierdoor krijgt de druif de kans om mooie zuren op te bouwen. Opmerkelijk aan de Riesling wijn is dat ze een lager alcoholgehalte hebben dan gemiddeld: vaak tussen de 7 en 11 procent.

Het uiteindelijke unieke karakter van de Moezel wijnen wordt daarnaast ook nog ondersteund door de ondergrond van leisteen.  Dit terroir gegeven zorgt ervoor dat de wijnen een onvergelijkbare finesse hebben met een bijzondere aromatische complexiteit en een fruitige frisheid waar op de achtergrond altijd een bijzondere mineraliteit is waar te nemen.

Dit is zo uniek dat men het karakter weinig in andere wijnen tegenkomt en het is daarom terecht dat enkele van de beste Rieslings uit dit gebied komen. De leisteen heeft daarnaast ook een soort functie van een accu, het slaat de warmte gedurende de dag op om het vervolgens in de koele nachten weer af te staan. 

De grote verscheidenheid van de Moezel

Ondanks de geringe afstand kunnen de wijnen van de Mosel behoorlijk verschillen. Er worden beendroge, maar ook honingzoete wijnen gemaakt in verschillende kwaliteitsniveau. In de Mosel is het eerder regel dan uitzondering dat er Eeiswein gemaakt kan worden. Echter nu de opwarming van de aarde plaatsvindt komen ook hier nachten van minimaal -8C steeds minder voor…

Last but not least kan ik vermelden dat de Mosel onderdak biedt aan een van de oudste druivensoorten ter wereld, de Elbing. Mondjesmaat kom je hem tegen, maar wanneer U de kans krijgt is het zeker de moeite waard hem te ontdekken 

Filter
Wijngebied MoeselMoesel en de RomeinenDuitse wijn riesling