Curicó Valley | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Curicó Valley

Geen aanvullende info over Curicó Valley beschikbaar.
Filter

hét wijngebied van Chili

Op ca. 185 km ten zuiden van Santiago ligt Curicó Valley. Het landschap in de Curicó Vallei is verdeeld, zoals dit in heel Chili het geval is: drie duidelijk afgetekende stroken: de bergketen van de Andes in het oosten, de vlakte in het midden en de bergketen aan de kust. De wijngaarden bevinden zich vooral op de vlakten en op de hellingen aan de kust. Deze zone heeft een lichtvochtig mediterraan klimaat en wordt beïnvloed door het hogedrukgebied boven de Grote Oceaan. De Curicó regio is  verder onder te verdelen in het Teno- en het Lontuédal. Veel wijngaarden zijn aangelegd in de streek waar juist de twee rivieren bij elkaar komen, dus nog voor de stad Sagrada Familia. 

De rijke, vruchtbare bodem met veel klei zorgt voor een groeizame omgeving voor wijndruiven. Van oudsher is het hét gebied voor bulkwijnen, maar tegenwoordig is de aandacht meer verschoven naar kwaliteitswijnen. Er zijn nog verscheidene slagen te maken, alvorens de gehele productie op het gewenste kwaliteitsniveau is. Soms vindt de irrigatie nog plaats op de ouderwetse manier: dat vanuit de twee rivieren op provisorische wijze kanaaltjes zijn gegraven en dat de hele wijngaard gedurende uren onder water wordt gezet. Groot nadeel van deze methode is dat delen teveel water en andere delen te weinig water krijgen. De sprong in kwaliteit die het gebied de laatste jaren door heeft gemaakt is mede te danken door de betere dossering door drip irrigation. Zowel bij bestaande wijngaarden wordt het oude systeem verlaten en bij nieuwe wijngaarden wordt dit systeem uitsluitend toegepast. Uiteindelijk levert het fruit van betere kwaliteit op. 

Ook heeft de komst in de jaren negentig van de vorige eeuw van het Spaanse wijnhuis Torres gezorgd voor de nodige vernieuwing en innovaties. Hierdoor werden vanuit Spanje de nieuwste technische innovaties geïmporteerd. Roestvrijstalen tanks met temperatuurcontrole zijn hier een belangrijk voorbeeld van. Tegenwoordig zijn ze in elk modern wijnbedrijf terug te vinden, maar voorheen werd gebruik gemaakt van de inheemse Rauli-hout. De toepassing van dit hout had een negatieve invloed op het smaakprofiel van de Chileense wijn, dit in tegenstelling tot Frans en Amerikaans eiken. Om deze reden is deze techniek dus ook verlaten.

Naast Torres zijn er ook grote wijnbedrijven als Caliterra, Valdivieso en San Pedro gevestigd. Het gebied herbergt dan ook de grootste aaneengesloten wijngaarden van Chili (ca.1.200 hectaren). Het wekt derhalve geen verwondering dat de wijnbouw hier een industrieel karakter kent. Naast de grote jongens, zijn er ook veel kleinere bedrijven die zich voornamelijk richten op kwaliteit. 

Wat kenmerkend is voor de Curicó-vallei dat er ca. 40% witte druiven staan aangeplant, waarbij door het koelere klimaat sauvignon blanc (65% van de totale aanplant wit) verrassend goede wijnen oplevert. Dit in tegenstelling tot Maule Valley waar de aanplant witte druiven dat slechts 20% bedraagt.
Ook de Pisco-druif País is nagenoeg geheel verdwenen in Curicó Valley, dit in tegenstelling tot Maule Valley waar nog ca. 20% van het areaal wijndruiven is aangeplant met País.


Teno

Teno is een kleine wijnproducerende zone in centraal Chili, die de noordelijke helft van de Curicó-vallei beslaat. Met de verspreiding van de wijngaarden van Teno die zuidwaarts uitwaaieren naar de stad Curicó en de naburige wijnstreek Lontué. Echter er worden maar weinig wijnen met als specifieke herkomstbenaming uit het Teno-gebied verkocht, meestal worden deze in de markt gezet als Curicó Valley. 

De regio wordt bepaald door de loop van de rivier de Teno, die zoals alle andere rivieren waardevol smeltwater van de hellingen van het Andesgebergte naar de wijngaarden beneden brengt. De rivier de Teno ontleent haar naam ook aan de meest belangrijke stad in deze regio, Teno. In de plaats zijn maar enkele kleinere wijnmakerijen gevestigd. 

De wijnstokken van Teno profiteren van de invloeden van verschillende bodemsamenstellingen in het gebied, waarbij kalksteen en vulkanisch gesteente worden gecombineerd met alluviale klei en zand. De aanwezigheid van kalksteen hier is bijzonder uniek voor Chili! Dit is het gevolg van het feit dat vroegere zeebodems omhoog zijn gedrukt bij het ontstaan van de Andes (wat ook de aanwezigheid van de vele vulkanische elementen verklaart) en heel geleidelijk door de smeltwaterrivieren naar valleien zijn getransformeerd.

Het mesoklimaat in de vallei is mediterraan en de Teno-zone wordt beschermt tegen de oceanische invloeden door de kustheuvels die de streek scheiden van de Stille Oceaan. De neerslag blijft meestal beperkt tot de wintermaanden en de Teno-rivier levert voldoende water voor irrigatie tijdens het groeiseizoen. De meeste kwaliteitswijnen worden hier gemaakt van Cabernet Sauvignon-, Carmenère-, Sauvignon Blanc- en Chardonnay-druiven.


Lontué 
De Lontue-vallei is de duidelijk andere zone, dus het zuidelijke deel van de Curicó-vallei. Deze regio is een van Chili's commerciële centra voor wijnproductie, hier zijn enkele van de meest bekende wijnbedrijven van Chili gevestigd: Valdevieso en Echeverria.

De wijngaarden van Lontué beslaan het gebied in de zuidelijke helft van de Curicó Valley DO in de Central Valley van Chili. De Lontué-rivier is een belangrijke bron van water voor de wijndomeinen, aangezien deze door de regio stroomt op weg van het Andesgebergte naar de Mataquito-rivier. De steden Molina, Sagrada Familia en Lontué zijn de belangrijkste stedelijke agglomeraties in de vallei en de grote Ruta 5-weg (deel van Pan America highway) verbindt het gebied met Santiago, 185 kilometer in het noorden.

De ligging van Lontué tussen de Andes en het kustgebied, dat langs de westelijke rand van het land loopt, betekent dat het grotendeels wordt beschermd tegen oceaaninvloeden die kenmerkend zijn voor veel van de meer noordelijke wijngebieden van Chili. Het klimaat is mediterraan en de weinige regenval in de regio valt hoofdzakelijk in de wintermaanden. De druiven genieten van warme, zonnige dagen gevolgd door koelere nachten. Deze dagelijkse temperatuurvariatie vertraagt ​​het rijpingsproces en leidt tot meer evenwichtige suikers en zuren in de druiven. De koele lucht uit de Andes kan echter problemen veroorzaken rond de oogsttijd. Typisch voor Lontué is dat de streek meer geschikt is vroegrijpende druivenrassen.

De bodems tonen veel gelijkenis met de bodems van Teno, daar deze rond hetzelfde tijdstip ontstaan zijn bij de vorming van de Andes. Deze bodems hebben iets meer vruchtbaarheid, dan hetgeen ideaal is voor de productie van kwaliteitsdruiven. Dit leidt tot hogere opbrengsten in Lontué, dan in de meer op kwaliteitgerichte regio's zoals Colchagua en Maipo Valley. Dus als zodanig is Lontué meer verbonden met massaproductie dan met hoge kwaliteit.

Santé 
Alex @Storms.nl    www.Storms.nl